Angina

Angina este un simptom, nu o afecțiune. Este un simptom al faptului că inima nu primește destul oxigen, ceea ce cauzează dureri în piept, numite angine. Durerea este descrisă ca fiind „ca o gheară”, sau o senzație de presiune la nivelul pieptului. Unele persoane care manifestă forme mai severe de angină o descriu ca fiind o presiune mare asupra pieptului. Există două tipuri comune și unui neobișnuit de angină.

  • Angina stabilă (cronică) – este declanșată de efortul fizic sau (în situații de stres, la altitudine mare, atunci când se mănâncă prea mult, sau chiar și atunci când se fumează) atunci când inima depune mai mult efort decât de obicei. De obicei durează puțin (5 minute) și poate dispărea în urma odihnei. Uleiurile esențiale pot ameliora disconfortul și pot scurta durata manifestării.
  • Angina instabilă – face necesară consultarea medicului, existând riscul imediat de atac de cord. Atunci când simptomele descrise mai sus se manifestă chiar și în lipsa efortului fizic sau a vreunui alt motiv pentru care inima ar avea o activitate mai intensă decât de obicei, ar trebui să ia măsuri de precauție pentru un posibil atac de cord.
  • Angina variabilă – acesta este un simptom rar care apare fără un avertisment, fiind cauzată de un spasm sau o îngustare a arterei coronariene.

Oricare dintre aceste simptome sunt exacerbate de boala cardiacă coronariană (cardiopatia ischemică), atunci când din cauza nivelului mare de grăsime sau de colesterol, se formează plăci pe peretele interior al arterelor, limitând transportul de oxigen la mușchii inimii.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Balance, Ginger (ghimbir), Peppermint (mentă), Wild Orange (portocal dulce), Wintergreen (perișor).

Protocoale sugerate:

Aplicați local Balance și Wintergreen (pentru persoanele cu pielea sensibilă, diluați-l cu ajutorul unui ulei purtător) în zona inimii și/sau în punctele de presopunctură de pe laba piciorului sau mâini. Alternați cu Peppermint sau Ginger. Se pot utiliza și sub formă de inhalații sau pot fi difuzate în aer.

Observație: atunci când simptomele caracteristice anginei apar și în lipsa activității fizice sau a altor cauze care ar face inima să depună mai mult efort decât în mod obișnuit, ar trebui să se ia măsuri de precauție pentru un posibil atac de cord. În cazul în care manifestați simptomele unui atac de cord, protocolul obișnuit recomandă să 1) luați două aspirine, 2) sunați la 112, 3) sunați o persoană aflată în apropiere pentru a sta cu dumneavoastră, 4) stați așezat (nu stați întins) și 5) așteptați ajutorul. Dacă nu aveți la îndemână aspirină, aplicarea locală a Wintergreen în zona inimii are efecte similare.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.