Anorexia

Anorexia (anorexia nervosa) este o tulburare mintală și de alimentație, persoana care suferă de ea devenind obsedată de greutatea ei. Este întâlnită cel mai frecvent în rândul adolescentelor și tinerelor femei, deși există și cazuri în care este întâlnită și la bărbați și la adulți mai în vârstă. Definiția tehnică include o greutate constantă cu 15% mai mică decât greutate normală pentru înălțimea persoanei, teama de îngrășare, o preocupare neobișnuită pentru forma corpului și lipsa a trei cicluri menstruale consecutive la femei.

Printre simptomele anorexiei se numără:

  • Inabilitatea de a menține o greutate mai mare decât cea cu 15% mai mică decât cea normală
  • Cred că arată „grași” în ciuda faptului că sunt subponderali
  • Obiceiuri alimentare ciudate
  • Nu mănâncă în fața altora
  • Tăierea mâncării în bucăți mici, sau alte ritualuri ciudate în timpul meselor
  • Pregătirea de mese sofisticate pentru alții, fără a mânca și ei
  • Folosirea toaletei imediat după masă
  • Abuzul de laxative și diuretice
  • Folosirea pastilelor de slăbit în ciuda faptului că sunt subponderali
  • Exerciții fizice excesive și intensive

Ca urmare a pierderii în greutate pot apărea și alte simptome sau probleme. Se pot întâlni probleme cardiace, pulsul, tensiunea arterială, boli cauzate de deficitul de substanțe nutritive precum pierderea de masă osoasă sau slăbiciune, și pierderea perspicacității. Există, de asemenea, un risc crescut de suicid. Literatura de specialitate subliniază faptul că anorexia este în primul rând o afecțiune mintală, iar pierderea în greutate și alte afecțiuni asociate sunt importante, însă secundare.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Citrus Bliss, Grapefruit

A se lua în considerare: Bergamot, Coriander, Fennel, Ginger, Lemon, Oregano, Roman Chamomile

 

Protocoale sugerate:

Rețineți faptul că uleiurile esențiale menționate mai sus sunt în principal legate de tulburarea de alimentație și de modalități de a stimula apetitul. După cum observă numeroși autori, tulburarea mintală este, probabil, mai importantă decât cea de alimentație, iar ajutarea persoanei să ajungă la un echilibru emoțional/mintal va ajuta individul să aibă un succes mai mare în utilizarea uleiurilor decât stimularea apetitului. Asistența psihiatrică și combinarea acesteia cu utilizarea uleiurilor esențiale ar fi cea mai bună metodă de intervenție. Unii autori sugerează utilizarea uleiurilor și pentru ameliorarea anumitor probleme de ordin emoțional precum:

Calmare și liniștire: Lavender, Serenity, Ylang Ylang

Calmare emoțională și stimularea apetitului: Bergamot, Citrus Bliss

Stimă și valoare de sine: Balance, Elevation

Acceptarea sexualității: Rose, Whisper

Se sugerează inhalarea în urma difuziei sau aplicarea locală, ca și băi calde cu uleiurile menționate.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.