Arsuri

Clasificarea arsurilor

Severitatea arsurilor este indicată de gradul arsurii. Cu cât gradul este mai mare, cu atât e mai gravă arsura. O descriere a gradelor arsurilor este disponibilă mai jos:

Arsuri de gradul I: Afectează doar stratul exterior al pielii (epidermul), fiind însoțite de roșeață și disconfort. Dacă acestea nu penetrează epidermul, pielea încă mai poate proteja corpul de infecție și poate contribui la controlarea temperaturii corpului; deși s-ar putea să existe senzația de durere, nu există riscul de a apărea alte probleme.

Arsuri de gradul II: Ajung până la al doilea strat al pielii (dermul). Deoarece este afectat epidermul, acesta este separat de derm, acumulându-se lichid între cele două. Prezența acestor bășici este cea mai comună modalitate de identificare a arsurilor de gradul II. În cele din urmă, epidermul se va desface, iar dermul va fi expus, crescând posibilitatea unei infecții și de afectare a altor funcții ale pielii, conducând la apariția altor probleme.

Vindecarea arsurilor grave de gradul II poate dura mai multe săptămâni, poate lăsa cicatrici și poate necesita o operație de transplant de piele pentru restaurarea funcției și aspectului acesteia. Aceasta este și cea mai dureroasă dintre arsuri deoarece pot fi expuse terminațiile nervoase din derm.

Arsurile de gradul III: Trec prin epiderm și derm, ajungând la țesutul subcutanat al pielii. Deoarece straturile superioare ale pielii sunt complet compromise, funcțiile normale ale pielii nu pot fi îndeplinite. Trebuie oferită protecție împotriva infecțiilor. Dacă zona este întinsă, va fi compromisă și reglarea temperaturii corpului. În acest timp de arsură terminațiile nervoase pot fi distruse, astfel încât cel afectat nu va simți nimic.

Arsurile de gradul IV: În cazuri extreme, arsura trece de straturile pielii, ajungând la țesuturile musculare și osoase.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Frankincense (tămâie), Helichrysum (imortele), Lavender (levănțică), Melaleuca (arbore de ceai), Peppermint (mentă), White Fir (brad argintiu)

A se lua în considerare: Geranium, Marjoram (sovârf), On Guard

Protocoale sugerate:

Cu cât acționați mai repede, este cu atât mai bine. Acoperiți zona afectată cu ulei esențial Frankincense sau Lavender. Cu un săpun cat mai natural săpuniți bine zona arsă pentru a nu apărea bășicile cu apă. Repetați procedura atât timp cât arde zona până simțiți că zona nu mai arde (poate și la 2-3 minute sau 30 minute). Apoi, dacă este posibil și e necesar, răcoriți zona cu Peppermint sau o compresă rece. Dacă pielea este prea sensibilă pentru a aplica uleiurile esențiale pe ea, folosiți un spray cu apă, Lavender și Peppermint.

  • Dacă pielea s-a bășicat sau este afectată, folosiți Frankincense sau Melaleuca pentru prevenirea infecției.
  • White Fir este, de asemenea, recomandat pentru alinarea durerii și prevenirea infecției.
  • După ce arsura începe să se vindece, folosiți Helichrysum pentru a ajuta la regenerarea țesuturilor și a preveni cicatrizarea.

Măsuri speciale de precauție: Arsurile grave ar trebui să beneficieze de asistență de specialitate. Nu folosiți uleiuri „picante” pe o arsură proaspătă.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.