Artrită

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Birch (mesteacăn), Deep Blue, Frankincense (tămâie), Lavender (levănțică), Lemon (lămâie), Marjoram (sovârf), Myrrh (mir), Oregano, Peppermint (mentă), Vetiver, Wintergreen (perișor)

Produse pe bază de uleiuri esențiale: Aroma Touch (masaj), Deep Blue Rub, GX Assist, Life Long Vitality

A se lua în considerare: Eucalyptus (eucalipt), Geranium, German Chamomile (mușețel german), Ginger (ghimbir), Lime, Sandalwood (santal)

Scurtă prezentare

Consultați și secțiunile: „Dureri de spate”, „Bursită” și „Dureri articulare”

Citiți mai jos despre diferența dintre artrită și reumatism.

Atât osteoartrita, cât și poliartrita reumatoidă sunt cauzate de o inflamare a articulațiilor/încheieturilor. Uleiurile esențiale pot reduce inflamația și pot calma durerea, însă nu aduce încheieturile în starea inițială dacă afecțiunea a progresat atât de mult încât a distrus structurile articulare. În cartea sa, Nature’s Living Energy, Dr. David Hill notează: „Am descoperit că în tratarea pacienților cu artrită reumatoidă, o combinație de Lemon și Myrrh sau Oregano poate calma destul de mult articulațiile inflamate.” Un amestec pentru dureri este, de asemenea, foarte eficient. Multe uleiuri esențiale precum Peppermint, Wintergreen, uleiurile esențiale de citrice și Lavender, sunt atât analgezice cât și antiinflamatoare, ameliorând atât inflamațiile, cât și durerea. Pentru inflamații se recomandă în mod deosebit: Myrrh, Oregano și amestecurile de uleiuri esențiale de citrice.

Diferența dintre osteoartrită și poliartrită reumatoidă

Ambele constau în inflamarea încheieturilor și pot cauza durere, dificultăți de mișcare și chiar deformarea membrelor. Iată o scurtă prezentare a diferențelor:

Osteoartrita, cunoscută și ca artrită degenerativă, este rezultatul uzurii articulațiilor, întâlnindu-se mai frecvent la persoanele în vârstă. În fiecare dintre articulațiile corpului, acolo unde se face contactul între pase, suprafețele de contact ale oaselor sunt acoperite cu un strat moale de cartilaj. Pentru a ajuta la lubrifiere, la nivelul articulațiilor se găsește și fluid sinovial. În osteoartrită, acest cartilaj se deteriorează sau degenerează, iar în cele din urmă contactul dintre oase devine direct. Aceasta duce la inflamarea osului și a zonei din jur, uneori stimulând formarea de excrescente osoase.

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună și se poate declanșa la o vârstă mult mai mică decât cea tipică osteoartritei. În cazul poliartritei reumatoide, corpul atacă membrana sinovială și alte țesuturi conjunctive de la nivelul articulațiilor, ducând la inflamarea acestora. Această inflamare duce la rândul ei la deteriorarea cartilajului din articulații, fiind însoțită de durere și dificultăți de mișcare.

Artrită vs. reumatism

Artrita este termenul folosit astăzi cu referire la bolile care afectează articulațiile. Reumatismul este un termen medical mai vechi care începe să iasă din uz și care se referea la bolile care cauzează durere și rigiditate nu numai la nivelul articulațiilor, ci și la cel al oaselor, ligamentelor și tendoanelor.

Protocoale sugerate:

Poliartrita reumatoidă: vedeți sugestiile specifice bolilor autoimune

Alinarea temporară a durerii: Birch, Deep Blue, Peppermint, Wintergreen și alte uleiuri esențiale antiinflamatoare aplicate local pe zona afectată; folosiți un ulei purtător pentru cei cu pielea sensibilă. După aplicarea locală a uleiurilor esențiale apelați la frecție cu Deep Blue Rub și comprese calde pentru o penetrare mai profundă. Wintergreen ar trebui diluat cu un ulei purtător înainte de aplicarea locală.

  •        Dr. David Hill, în cartea sa Nature’s Living Energy, notează: „Am descoperit că în tratarea pacienților cu artrită reumatoidă, o combinație de Lemon și Myrrh sau Oregano poate calma destul de mult articulațiile inflamate.” În cartea sa Frankincense el spune, de asemenea, că uleiurile esențiale bogate în sescviterpene sunt benefice în cazurile de artrită deoarece inhibă răspunsul inflamator. Printre acestea se numără uleiuri esențiale precum Cedarwood (lemn de cedru), Frankincense, Ginger, Myrrh și Ylang Ylang.
  •        Luați în considerare și o frecție cu Deep Blue Rub, la care se adaugă o picătură de Deep Blue.
  •        Unii consideră a fi foarte eficient un amestec din părți egale de Wintergreen, Lemongrass (lămâiță), Eucalyptus și 50% ulei purtător de cocos.

Uleiul sau amestecul de uleiuri esențiale ar trebui aplicate direct pe zona afectată, printr-un masaj ușor. După aplicare folosiți o compresă fierbinte pentru o penetrare mai bună și o alinare mai eficientă a durerii. Tot pentru alinarea durerii puteți face băi la mâini sau picioare. Umpleți un lighean cu apă caldă, adăugați 3-4 picături de ulei sau de amestecul de uleiuri esențiale și țineți mâinile sau picioarele în apă până când aceasta începe să se răcească. Agitați des apa pentru ca uleiurile să rămână amestecate cu aceasta.

Deoarece artrita este deseori o boală cronică, unii se vor bucura de beneficii pe termen mai lung dacă alternează mai multe uleiuri esențiale. Alții au trăit cu durerea sau au apelat la tratamentul medicametos timp îndelungat, astfel încât e posibil să nu răspundă imediat la uleiurile esențiale. Masajul periodic (săptămânal) cu Aroma Touch reduce stresul acumulat în urma durerii permanente și restabilește homeostazia organismului.

Efecte pe termen lung – s-au raportat rezultate pozitive în urma îmbogățirii dietei prin suplimente și/sau folosirea unui protocol de curățare. Cel mai frecvent s-a menționat folosirea consecventă a suplimentelor Life Long Vitality și a protocolului GX Assist.

Spondilită anchilozantă

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Birch (mesteacăn), Deep Blue, suplimente Life Long Vitality, Marjoram (sovârf), Peppermint (mentă)

A se lua în considerare: Basil (busuioc), Cassia (cassia/scorțișoară chinezească), Eucalyptus (eucalipt), Vetiver, tehnica de masaj Aroma Touch, GX Assist

Bursită

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Basil (busuioc), Birch (mesteacăn), Cypress (chiparos), Deep Blue, Ginger (ghimbir), Lemongrass (lămâiță), PastTense, White Fir (brad argintiu)

A se lua în considerare: Marjoram (sovârf), Wintergreen (perișor)

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.