Astm

Astmul este o afecțiune complexă a căilor respiratorii cu o varietate de cauze. Descris simplu, un atac de astm are loc atunci când căile respiratorii se inflamează și mușchii se contractă, ceea ce duce la limitarea aerului care ajunge la plămâni. În timp ce organismul încearcă să compenseze această lipsă, se va observa o respirație grea, tuse, exces de mucus și alte semne ce indică dificultăți de respirație. Simptomele pot fi complicate și de medicamente folosite anterior pentru tratarea afecțiunii.

Astmul are diferite grade de severitate. Cele mai multe persoane care suferă de astm au atacuri manifestate prin dificultăți de respirație printre perioade mai lungi în care pot respira normal. Unii au atacuri mai severe, iar alții suferă în mod constant din cauza unor dificultăți ușoare de respirație. În cazul atacurilor mai severe trebuie să se apeleze imediat la ajutor de specialitate. Există mai multe tipuri de astm, iar uneori pare a fi moștenit. Printre tipurile de astm se numără: astmul alergic (extrinsec), astmul indus de efort, tuse variantă de astm, astmul ocupațional și astmul nocturn.

Atacurile de astm alergic (sau chiar și alte forme) pot fi declanșate de alergii obișnuite sau de situații de fiecare zi. Printre cele mai comune se numără:

 •        Animalele (blană sau fire)
 •        Praf
 •        Schimbări de vreme (cel mai frecvent vremea rece)
 •        Substanțele chimice din aer sau din alimente
 •        Exercițiul fizic
 •        Mucegaiul
 •        Polenul
 •        Infecții ale căilor respiratorii precum o răceală obișnuită
 •        Stresul
 •        Fumul de țigară

Aerosolul sau alte tehnici de eliberare a căilor respiratorii sunt utile în unele cazuri, însă în altele tind să exacerbeze problema. Astfel, utilizarea lor ar trebui testată cu grijă pentru a fi siguri că vor avea efecte pozitive. Majoritatea experților în uleiuri esențiale recomandă ca introducerea uleiurilor să se facă lent și să se urmărească posibilele efecte ale acestora, acordându-se atenție tipului de astm și posibilei cauze de declanșare a atacurilor.

Precauții: În cazul bolilor care pot amenința viața, se recomandă întotdeauna urmarea tratamentului sub supravegherea unui medic.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Bergamot (bergamotă), Breathe, Cypress (chiparos), Eucalyptus (eucalipt), Frankincense (tămâie), Lavender (levănțică), Lemon (lămâie), Peppermint (mentă), Rosemary (rozmarin)

Produse pe bază de uleiuri esențiale: suplimente alimentare Life Long Vitality

A se lua în considerare: Helichrysum (imortele), Lime, Marjoram (sovârf), On Guard, Oregano, Thyme (cimbru)

Protocoale sugerate:

Astmul variază mult în funcție de cauză, vârstă, intervenții medicale anterioare și severitate încât este dificilă stabilirea unui protocol pentru toate situațiile, așa că am inclus mai jos o scurtă prezentare a experiențelor pozitive și a sugestiilor celor care au folosit uleiuri esențiale pentru tratarea lui.

 • Pentru astm nu apelați la inhalații sau difuzarea uleiurilor în aer în speranța unei ameliorări imediate a simptomelor. Aplicați-le mai degrabă local sau folosiți-le pentru masaj, începând cu uleiuri aromatice delicate precum Lavender, iar apoi progresați spre uleiuri cu proprietăți expectorante precum Eucalyptus. În cele din urmă, folosiți Rosemary sau uleiuri relaxante pentru calmare.
 • Dieta, în special dacă se suspectează un astm alergic, este foarte importantă. Majoritatea recomandă evitarea zahărului și a lactatelor.
 • Se recomandă și crearea unei fundații nutritive puternice prin folosirea de suplimente precum Life Long Vitality.

   Pentru prevenirea atacurilor:

 • Frecție cu 2-4 picături de Balance pe tălpi în fiecare dimineață și seară
 • Dacă sunteți stresat, aplicați un strat de Bergamot după frecția cu Balance
 •  Luați în fiecare dimineață (dacă este necesar, și seara) o capsulă ce conține 3-5 picături de Frankincense

Pentru calmarea atacurilor:

 • Frecție cu 2-4 picături de Breathe pe spate și pe piept
 • Unora le este utilă amestecarea Breathe cu Lime sau aplicarea unor alte uleiuri esențiale precum Rosemary sau Cilantro (coriandru)/ Frankincense după aplicarea Breathe
 • Unii sunt de părere că oil pulling („clătirea” gurii cu diferite tipuri de ulei) este cea mai bună metodă de aplicare a uleiurilor esențiale în cazurile de astm.
 • Este deosebit de importantă identificarea cauzei astmului. Studiați care este cauza astmului și ce declanșează atacurile pentru a alege ce uleiuri esențiale să folosiți și cum să le aplicați.
 • Dacă astmul este cauzat de alergii, alegeți metodele de aplicare prezentate în secțiunea dedicată alergiilor. Cea mai populară tehnică constă în amestecarea a 2-3 picături de Lemon, Lavender și Peppermint într-o înghițitură de apă, păstrarea ei în gură timp de câteva minute și înghițirea ei.
 • Unele persoane cu o formă ușoară de astm au tot timpul cu ei Breathe (într-o sticlă sau vaporizator) pentru a-i ajuta în cazul astmului indus de efort.

FRECȚIE PE PIEPT:

120 ml ulei de cocos virgin

35 picături Breathe

5 picături Frankincense (tămâie)

6 picături Melaleuca (arbore de ceai)

12 picături Patchouli (paciuli)

2 picături Sandalwood (santal)

15 picături Lime

Amestecați-le bine și depozitați amestecul într-un mic borcan de sticlă.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.