Autism

Autismul este o tulburare de dezvoltare care afectează modul în care copilul comunică și interacționează. Acesta poate fi generalizat ca TSA (tulburare de spectru autist), incluzând o gamă de manifestări a căror severitate variază. TSA include sindromul Asperger (autism înalt funcțional), autism, și PDD-NOS (tulburări pervazive de dezvoltare – dacă nu se specifică altfel).

Institutul Național de Boli Neurologice și Accidente Vascular-Cerebrale (National Institute of Neurological Disorders and Stroke) din Statele Unite spune: „Tulburările de spectru autist (TSA) reprezintă o arie amplă de tulburări complexe de dezvoltare neurologică, fiind caracterizate de dificultăți în interacțiunile cu ceilalți, dificultăți de comunicare și modele de comportament limitate, repetitive și stereotipe. Autismul clasic, sau tipic, este cea mai severă formă de TSA, în timp printre alte afecțiuni din același spectru se numără o formă mai ușoară cunoscută ca sindromul Aspenger, afecțiunea rară numită sindromul Rett, și tulburarea dezintegrativă a copilăriei și tulburări pervazive de dezvoltare, dacă nu se specifică altfel (numite în general PDD-NOS). Deși TSA variază semnificativ în caracter și severitate, se întâlnește în toate grupurile etnice și socio-economice, afectând oameni din toate grupele de vârstă. Experții estimează că trei, până la șase, din 1000 de copii vor suferi de o TSA. Este de patru ori mai probabil ca persoanele de sex masculin să sufere de TSA decât cele de sex feminin.”

Articolul continuă, descriind unele dintre semnele autismului astfel: dificultăți în interacțiunile sociale, copiii care suferă de o TSA e posibil să nu răspundă când sunt numiți, deseori evită contactul vizual cu alți oameni, au dificultăți în interpretarea gândurilor sau sentimentelor celorlalți deoarece nu pot înțelege indiciile sociale precum tonul vocii sau expresiile faciale, și nu privesc fețele celorlalți pentru a vedea astfel de indicii cu privire la un comportament adecvat. Le lipsește empatia. Mulți realizează mișcări repetitive precum balansarea sau rotirea, sau în comportamente auto-abuzive precum mușcarea sau lovirea capului.

Tind, de asemenea, să înceapă să vorbească mai târziu decât alți copii și se e posibil să vorbească despre ei folosindu-și numele, și nu folosind pronumele personal. Copiii care suferă de o TSA nu știu cum să se joace cu alți copii. Unii vorbesc cu o voce monotonă despre un număr limitat de subiecte, fără a ține cont de interesele persoanei căreia i se adresează. O altă caracteristică a copiilor cu autism este faptul că au simțurile foarte sensibile, putând fi sensibili la cald sau rece, la atingere, la gust sau la miros. Acest detaliu este important în utilizarea uleiurilor esențiale, pentru unii dintre ei acestea putând fi aplicate doar pe tălpi sau în aer, cazuri în care impactul olfactiv nu ar fi atât de puternic.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Balance, Frakincense (tămâie), Helichrysum (imortele), InTune, Lavender (levănțică), Marjoram (sovârf), Sadalwood (santal), Vetiver

Produse pe bază de uleiuri esențiale: suplimente alimentare (vitamine) Life Ling Vitality

A se lua în considerare: Clary Sage (salvie), Serenity, Ylang Ylang

Protocoale sugerate:

Observație: Deoarece mulți dintre cei cu ADD/ADHD, sindromul Asperger sau autism sunt foarte sensibili la mirosuri, iar uneori la atingere, nu ar trebui să se forțeze aplicarea uleiurilor dacă aceasta ar reprezenta o experiență negativă, deoarece ar duce la formarea de resentimente față de utilizarea lor în viitor. Deseori este util să îi lăsați pe ei să aleagă între mai multe uleiuri.

Concentrare – dacă copilulul are la el pe parcursul zilei ulei esențial Vetiver (Frankincense etc.), acesta îi poate fi util dacă își dă seama că nu se mai poate concentra sau își pierde calmul. Îmbibarea unui pandantiv cu uleiul preferat sau aplicarea uleiului pe mână, între degetul mare și arătător, permite inhalarea acestuia la școală, în timpul cursurilor.

Amestec special – InTune este un amestec special de Amyris (amyris/santal de Haiti/santal roșu), Frankincense, Lime, Patchouli (paciuli), Roman Chamomile (mușețel roman), Sandalwood și Ylang Ylang, pregătit pentru a ameliora concentrarea și pentru susținerea unor procese sănătoase de gândire.

Odihnă – deseori lipsa de odihnă și relaxare este o problemă, iar masarea în fiecare seară a labelor picioarelor cu Lavender sau alte uleiuri esențiale relaxante este foarte utilă. Luați, de asemenea, în considerare aromaterapia cu uleiuri sau amestecuri relaxante.

Dieta –  asigurați-vă de faptul că există un echilibru nutrițional. Folosirea suplimentelor Life Long Vitality (cu ajutarea cantității în funcție de vârstă) și testarea pentru sau eliminarea alimentelor la care cel afectat este alergic, sunt importante.

Aplicare – Aceste uleiuri esențiale și amestecuri pot fi inhalate sau purtate prin intermediul fluxului sanguin.  În cel de-al doilea caz este eficientă aplicarea locală pe laba piciorului sau printr-un masaj ușor de-a lungul coloanei vertebrale. Dr. David Hill recomandă, de asemenea, aplicarea uleiurilor în zonele din apropierea vaselor ce conduc fluxul sanguin la creier. El menționează în mod deosebit două zone. Prima este cea din stânga și dreapta jugularei, chiar sub bărbie, în fața și de o parte și de cealaltă a gâtului. Cea de-a doua este triunghiul suboccipital, care nu doar că se află în apropierea vaselor sanguine ce transportă sângele la creier, dar și în apropierea unui țesut neurologic cheie. El descrie găsirea acestei zone prin plasarea degetelor pe protuberanța suboccipitală (o mică umflătură la capătul superior al coloanei vertebrale); sub acest punct, apăsați pe marele țesut muscular și duceți degetele în lateral. Această zonă mai joasă din spatele și în josul urechii reprezintă triunghiul suboccipital și locul cu privire la care dr. Hill sugerează a fi un loc excelent pentru aplicarea locală a acestor uleiuri și amestecuri.

Mai multe informații despre protocoale:

Primii autori în domeniul folosirii uleiurilor esențiale (Valnet, Tisserand, Gassefosse) au scris despre acest subiect înaintea timpurilor moderne în care această tulburare a devenit atât de comună. Din acest motiv, aceștia nu au oferit informații referitoare la utilizarea uleiurilor. Utilizatorii mai recenți de uleiuri esențiale și-au raportat succesul în utilizarea uleiurilor pentru tratarea simptomelor experimentate frecvent de cei cu autism

  • Pentru iritare, nerăbdare și furie, folosiți uleiuri și amestecuri care calmează. Balance, Serenity, Frankincense, Lavender, Ylang Ylang. Se recomandă aplicarea pe laba piciorului, pe ceafă și în spatele genunchilor, ca și aromaterapia.
  • Pentru o concentrare mai bună, folosiți uleiul de Vetiver, aplicat, de asemenea, pe laba piciorului sau, pentru școlarii care au nevoie de ajutor în timpul orelor de curs, poate fi folosit un pandantiv dintr-un material care absoarbe uleiul.
  • Unii, în special cei cu autism, au un miros foarte sensibil, și pot protesta față de folosirea uleiurilor. Aplicarea uleiurilor pe laba piciorului, chiar și după ce aceștia au adormit, poate evita această problemă.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.