Bulimie

Bulimia (bulimia nervosa) este o tulburare de alimentație în care individul, deseori în ascuns, mănâncă o cantitate mare de mâncare la o singură masă. Apoi apelează la metode periculoase de a scoate din organism acest exces. Tulburarea nu depinde de apartenența rasială sau gen, corelând puternic cu prezența unor afecțiuni mintale precum depresia, tulburarea obsesiv-compulsivă, abuzul de substanțe, sau antecedente de tulburări de alimentație precum anorexia. Bulimia poate fi dificil de recunoscut, deoarece individul se poate menține la o greutate normală sau poate fi chiar supraponderal.

În timpul mâncatului excesiv, individul va simți că a pierdut controlul, și va mânca mult mai mult decât ar putea consuma și cu mult după ce se simte plin din punct de vedere fizic. De obicei, cantitatea mare de mâncare va fi mâncată într-un timp scurt. După aceea, poate urma o scurtă perioadă de timp în care individul va experimenta un sentiment de satisfacție, însă aceasta va fi urmată de vinovăție sau supărare, ceea ce va duce la căutarea unei metode de a o scoate din organism. Această metodă poate consta în folosirea laxativelor, diureticelor sau clismei, sau chiar în inducerea vărsăturilor pentru a elimina mâncarea în exces. Poate urma și o activitate fizică de o intensitate și/sau durată excesive, începerea unui regim de slăbit sau postul, pentru a compensa răsfățul.

Printre semnele care indică faptul că o persoană suferă de bulimie se pot număra o obsesie față de greutate și propria imagine, posibile dovezi ale faptului că au fost consumate cantități mari de mâncare precum mâncare ascunsă sau ambalaje de junk food, sau semne ale folosirii laxativelor sau al vărsăturilor induse etc. Pot fi prezente și depresia sau alte semnale de natură emoțională.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Citrus Bliss, Grapefruit

A se lua în considerare: Bergamot, Coriander, Fennel, Ginger, Lemon, Oregano, Roman Chamomile

Protocoale sugerate:

Rețineți faptul că uleiurile esențiale menționate mai sus sunt în principal legate de tulburarea de alimentație și de modalități de a stimula apetitul. După cum observă numeroși autori, tulburarea mintală este, probabil, mai importantă decât cea de alimentație, iar ajutarea persoanei să ajungă la un echilibru emoțional/mintal va ajuta individul să aibă un succes mai mare în utilizarea uleiurilor decât stimularea apetitului. Asistența psihiatrică și combinarea acesteia cu utilizarea uleiurilor esențiale ar fi cea mai bună metodă de intervenție. Unii autori sugerează utilizarea uleiurilor și pentru ameliorarea anumitor probleme de ordin emoțional precum:

Calmare și liniștire: Lavender, Serenity, Ylang Ylang

Calmare emoțională și stimularea apetitului: Bergamot, Citrus Bliss

Stimă și valoare de sine: Balance, Elevation

Acceptarea sexualității: Rose, Whisper

Se sugerează inhalarea în urma difuziei sau aplicarea locală, ca și băi calde cu uleiurile menționate.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.