Cheaguri de sânge

Coagularea sângelui este mijlocul natural de protecție al organismului pentru oprirea sângerării cauzate de o tăietură sau orice altă leziune. Pe de altă parte, există situații în care coagularea are loc în interiorul vaselor de sânge, iar aceasta poate varia de la ușoară la severă. Pe măsură ce venele sunt obturate de cheaguri, poate apărea tromboflebita sau boala varicoasă. Cheagurile care se formează în interiorul venelor mici din apropierea suprafeței pielii duc la tromboflebită superficială (sau flebită superficială), putând cauza durere locală, înroșire și umflare, însă nu sunt periculoase. Atunci când sângele se coagulează în interiorul vaselor de sânge mai mari sau la nivelul inimii și rămâne blocat, poartă denumirea de tromb. Umflarea venelor în această situație se numește tromboză venoasă profundă.

Dacă un astfel de cheag de sânge se deplasează și ajunge în vasele de sânge duce la formarea unui embolism și poate rezulta în complicații grave. Cele mai periculoase tipuri de embolism includ deplasarea cheagurilor de sânge în arterele de la nivelul inimii, ducând la un atac de cord. Cheagurile de sânge formate la nivelul inimii sau al principalelor artere către creier (carotide), care apoi ajung la creier, duc la accidente vascular-cerebrale. Tot astfel, un cheag de sânge format într-o venă profundă (deseori la nivelul picioarelor) și ajunge la plămâni, culminează cu ceea ce numim embolism pulmonar.

Un risc crescut pentru aceste afecțiuni îl prezintă persoanele obeze, însărcinate, imobilizate, cele care folosesc contraceptive orale și fumătorii. Unele afecțiuni, unele tipuri de cancer și operații, ca și înaintarea în vârstă (mai ales după 60 de ani) cresc, de asemenea, riscul. În plus, poate exista o predispoziție genetică.

După cum observam mai sus, cheagurile de sânge pot fi utile, sau pot cauza probleme de sănătate foarte severe. Dacă bănuiți că vă confruntați cu o formă gravă, apelați imediat la ajutor de specialitate. Există câteva persoane care au mărturisit că cheagurile de sânge au fost reduse prin folosirea uleiurilor esențiale și cercetări (consultați secțiunea Știință și cercetare) potrivit cărora creșterea aportului de grăsimi Omega 3 (conținute de suplimentele pe bază de uleiuri esențiale precum Life Long Vitality) a dus la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Aroma Touch, Clove (cuișoare), Cypress (chiparos), Deep Blue, Helichrysum (imortele), Thyme (cimbru)

Produse pe bază de uleiuri esențiale: suplimentele Life Long Vitality

A se lua în considerare: Balance, Fennel (fenicul), Geranium, Grapefruit (grepfrut), Lemon (lămâie), Lemongrass (lămâiță), Peppermint (mentă)

Protocoale sugerate:

Folosirea consecventă a suplimentelor Life Long Vitality îmbunătățește aportul de acizi grași Omega 3 și Omega 6 care, potrivit cercetărilor, îmbunătățesc sănătatea sistemului cardiovascular. Hidratarea este importantă, așa că beți multă apă.

Tromboza venoasă profundă

Cheagurile de sânge din artere pot amenința viața și ar trebui tratate de medic. Tratamentul prescris de medic poate fi însoțit de folosirea uleiurilor esențiale, potrivit indicațiilor dedicate flebitei superficiale de mai jos.

Flebita superficială (și tromboza venoasă profundă, împreună cu tratamentul de specialitate)

Dacă sunt dureroase: aplicați delicat (nu masați, nici nu faceți frecție) sau pulverizați uleiurile de-a lungul zonei afectate. Printre uleiurile esențiale sugerate se numără: Aroma Touch, Deep Blue Rub și Peppermint.

Pentru vindecare: Aplicați câte 2-3 picături de Cypress și Helichrysum pe tălpi de două sau trei ori pe zi. Unele persoane au combinat utilizarea externă cu cea internă, cu o capsulă pe zi din aceleași uleiuri. Dacă zona nu este dureroasă, Cypress și Helichrysum pot și aplicate direct pe zona afectată, fiind urmate de o compresă fierbinte pentru a ajuta uleiurile să pătrundă mai profund.

Observație: La unele persoane Helychrysum poate crea o senzație de durere sau furnicături, însă senzația este temporară și va dispărea.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.