Depresie

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Bergamot, Balance, Elevation, Frankincense, Grapefruit, Lavender, Lemon, Lime, Melissa, Peppermint, Roman Chamomile, Rosemary, Serenity, Ylang Ylang

Produse pe bază de uleiuri esențiale: Aroma Touch, suplimentele Life Long Vitality, Kit Clean & Restore.

A se lua în considerare: Basil, Cinnamon, Citrus Bliss, Clary Sage, Clove, Cypress, Geranium, Ginger, Lemongrass, Marjoram, Melaleuca, Patchouli, Sandalwood, Wold Orange

Protocoale sugerate:

În societatea de azi pare a fi o epidemie de depresie. Uleiurile esențiale pot ajuta. În depresia ușoară sunt eficiente, printre altele: Lavender, Sandalwood și Ylang Ylang. Sunt, de asemenea, foarte eficiente, amestecurile: Balance, Elevation și Serenity, Kit Clean & Restore (un protocol de regenerare metabolica și curățare a corpului).

Dr. Hill sugerează un amestec special pe bază de Melissa:

 • 2-3 picături Wild Orange
 • 2-3 picături Peppermint
 • 2-3 picături Melissa

Se recomandă, de asemenea, folosirea regulată a suplimentelor Life Long Vitality.

Aplicare: Difuzia este cea mai eficientă, însă și aplicarea locală pe piept sau corp, masarea picioarelor și băile oferă rezultate bune. Inhalați uleiurile din palmă după ce le-ați aplicat local, sau luai cu dumneavoastră un creion nazal dacă trebuie să plecați de acasă. Deoarece există o varietate de uleiuri esențiale care pot fi utile, experimentați pentru a vedea care dintre ele are cele mai bune rezultate în cazul dumneavoastră. Unii autori subliniază faptul că dacă aveți nevoie de ajutor timp îndelungat, folosirea unui singur ulei sau a unui singur amestec poate deveni „plictisitoare” sau mai puțin eficientă. Pentru a obține cele mai bune rezultate, rotiți sau schimbați uleiurile sau amestecurile în mod regulat.

Măsuri de precauție: Dacă stările severe de depresie persistă, se recomandă căutarea de ajutor profesional.

În martie 2006, Washington Post a publicat un articol cu privire la un studiu în valoare de 35 milioane de dolari despre medicamentele folosite în tratarea depresiei, finanțat de guvernul american. Articolul preciza: „Antidepresivele nu ameliorează simptomele depresiei majore la jumătate dintre pacienți, chiar dacă aceștia beneficiază de cea mai bună îngrijire posibilă”.

Depresia este folosită frecvent pentru a descrie sentimente de tristețe, dezamăgire, neajutorare etc., ce însoțesc multe dintre experiențele vieții  precum pierderile sau tragediile, dificultățile personale sau familiale, sau schimbările neașteptate în ceea ce privește relațiile, finanțele sau sănătatea. Acestea pot dura câteva zile, iar la unii se pot prelungi ani de zile. Toată lumea experimentează aceste sentimente în anumite momente, însă dincolo de acestea există o definiție clinică a depresiei, folosită de profesioniștii în domeniu. Termenul folosit cel mai frecvent este cel de „depresie clinică”. MayoClinic.com descrie depresia clinică astfel:

Depresia clinică

Simptomele depresiei clinice pot include:

O dispoziție depresivă în cea mai mare parte a zilei, aproape zilnic

Pierderea interesului sau a plăcerii pentru cele mai multe activități

Pierdere sau câștigare semnificativă în greutate

Tulburări de somn (prea mult sau prea puțin) aproape zilnic

O lentoare în gândire sau în mișcări pe care ceilalți o pot observa

Oboseală sau lipsa energiei, aproape zilnic

Sentimente nejustificate de vinovăție sau de lipsă de valoare

Pierderea concentrării sau nehotărâre

Preocupări legate de moarte sau sinucidere

Pentru a îndeplini criteriile pentru depresie clinică (depresie majoră, potrivit DSM), trebuie să fie prezinte cinci sau mai multe dintre simptomele enumerate mai sus, pe o perioadă de două săptămâni. Cel puțin unul dintre simptome trebuie să fie dispoziția depresivă sau pierderea interesului sau a plăcerii. Atenție, unele tipuri de depresie s-ar putea să nu respecte strict această definiție.

Depresia clinică produce tulburări evidente în viața de fiecare zi, precum în îndeplinirea activităților legate de serviciu, școală, precum și a celor sociale. Aceasta poate afecta oameni de orice vârstă sau gen, inclusiv copii. Nu este depresia cauzată de o pierdere (precum moartea unei persoane iubite), abuzul de substanțe, sau o afecțiune medicală precum o tulburare a tiroidei.

Depresia și sinuciderea

Un aspect ce trebuie luat în considerare în depresia severă, este sinuciderea.

Depresia reprezintă un factor major de risc pentru sinucidere. Disperarea și deznădejdea profunde ce însoțesc depresia pot face ca sinuciderea să pară singura modalitate de a scăpa de durere. Gândurile cu privire la moarte sau sinucidere sunt un simptom grav al depresiei, așa că luați în serios orice comportament sau discuție despre moarte. Nu este doar un semnal de avertizare al faptului că persoana se gândește la sinucidere, ci este un strigăt după ajutor.

Semnale de avertizare din partea unei persoane care se gândește la sinucidere:

 • Vorbește despre sinucidere sau a-și face rău
 • Exprimă sentimente puternice de deznădejde sau de a fi prin în capcană
 • Are o preocupare neobișnuită pentru moarte
 • Acționează imprudent, ca să când „și-ar căuta-o cu lumânarea” (ex.: trece cu mașina pe roșu)
 • Sună sau vizitează oameni pentru a-și lua rămas bun
 • Își pune lucrurile în ordine (dă lucruri la care ține, încearcă să rezolva probleme rămase nerezolvate)
 • Spune lucruri precum: „Tuturor le-ar fi mai bine fără mine” sau „Vreau să scap.”
 • O schimbare bruscă de la o stare depresivă la o atitudine calmă și fericită.

Dacă vă vine în minte un prieten sau un membru al familiei care se gândește la sinucidere, exprimați-vă îngrijorarea și apelați imediat la ajutor de specialitate. O discuție deschisă cu privire la gândurile și sentimentele suicidare poate salva o viață.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.