Disfagie

Dificultățile de înghițire, cunoscute în general ca disfagii, pot avea diverse cauze, majoritatea localizate pe drumul complex de la gură la stomac. Acesta include gura, limba, vălul palatului, faringele, sfincterul superior al esofagului, esofagul și sfincterul inferior, care face legătura cu stomacul. Dificultățile de înghițire de la nivelul gurii și al porțiunii superioare sunt cunoscute ca probleme orofaringiene. Cele mai frecvente probleme sunt legate de esofag. Pe lângă tumori și anomalii congenitale, alte probleme sunt:

  • Boala refluxului gastroesofagian, care nu este o disfagie în sine. În cazul acestei afecțiuni sfincterul inferior l esofagului nu se închide cum trebuie, permițând mâncării sau lichidelor să se scurgă din stomac înapoi în esofag. Acesta cauzează arsuri și disconfort însă, dincolo de acestea, iritația poate cauza ulcerații în esofag, care apoi se vindecă și se cicatrizează. Această cicatrizare strânge esofagul, rezultând în dificultăți de înghițire.
  • Medicamentele – Se știe că unele medicamente se lipesc de pereții esofagului și cauzează o iritație care poate duce la cicatrizarea și îngustarea esofagului.
  • Esofagita eozinofilică – Excesul de celule albe în sânge, cunoscute ca eozinofile, se vor depune pe pereții esofagului, cauzând constricția acestuia. Mulți cred că acest exces de eozinofile apare în urma unei reacții alergice, deoarece este întâlnit mai des în rândul celor ce suferă de rinită alergică etc.
  • Virusuri și Candida – Deși mai puțin comună, infectarea cu virusuri și Candida poate cauza esofagită.
  • Acalazia – Aceasta este o afecțiune neuronală rară în cazul căreia mușchii esofagului și ai sfincterului esofagian nu primesc semnalele corecte și nu funcționează corect, făcând înghițirea dificilă.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Basil, Frankincense, Helichrysum, Myrrh

A se lua în considerare: Aroma Touch, Balance, Basil, Cypress, Deep Blue, Geranium, Lemongrass, Marjoram, Peppermint, Rosemary

 

Protocoale sugerate:

Au fost raportate rezultate pozitive ale Frankincense în tratarea mai multor tipuri de disfagie. Pentru un ajutor complet, următorul amestec a fost raportat ca având succes:

  • 2 picături Basil (antiinflamator)
  • 2 picături Myrrh (antiinflamator)
  • 2 picături Frankincense (vindecare)
  • 1-2 picături Cinnamon (gust)

Adăugați amestecul într-o cantitate mică de apă, după care, folosind un pai, lăsați-l să „picure” pe gât. Încercați să maximizați cantitatea de amestec care îmbracă și alină esofagul. Administrați amestecul zilnic până la obținerea rezultatelor pozitive.

Pentru ajutor suplimentar luați în considerare aplicarea locală a aceluiași amestec de uleiuri pe zona gâtului și a pieptului.

Aclazia – deoarece este o afecțiune neuronală, includeți în protocol și Helichrysum, aplicat local.

Boala refluxului gastroesofagian – pentru cauza unor forme de disfagie vedeți, de asemenea, secțiunea Reflux gastric.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.