Dizenterie

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Cinnamon, DigestZen, Lemon, Melaleuca, Mountain Savory, On Guard, Oregano, Roman Chamomile, Thyme

Produse pe bază de uleiuri esențiale: GX Assist

A se lua în considerare: Clove, Eucalyptus, Lemongrass, Myrrh, Peppermint, Rosemary

Protocoale sugerate:

Ușor: 2-3 picături Lavender într-o capsulă, de două ori pe zi.

Moderat: Adăugați câte 3-5 picături de DigestZen și On Guard (sau Oregano) într-o capsulă și administrați oral de 3 ori pe zi. S-ar putea să fie nevoie să urmați protocolul timp de 2-4 săptămâni.

Dificil: Pentru situații mai dificile luați în considerare folosirea aceluiași protocol pe bază de capsule, însă cu o aplicare rectală de două ori pe zi. Pentru inserție ar fi util uleiul de cocos virgin și ar putea fi necesară o bujie de dilatație (de la farmacie).

Unii sugerează, de asemenea, protocolul GX Assist pentru curățarea tractului intestinal.

Ca măsură preventivă în timpul călătoriilor: câte 2 picături de Lemon, și On Guard într-o gură de apă, de 1-2 ori pe zi.

Bacteriană, virală sau parazitară?

Dacă se cunoaște tipul infecției, luați în considerare și utilizarea unui ulei esențial eficient pentru acea infecție, dacă nu este deja inclus în protocolul de mai sus.

ANTIBACTERIENE: Basil, Cassia, Cinnamon, Clove, Cypress, Eucalyptus, Geranium, Lavender, Lemon, Lime, Marjoram, Melaleuca, Myrrh, On Guard, Oregano, Peppermint, Rosemary, Thyme, Wild Orange

ANTIVIRALE: Basil, Cassia, Cinnamon, Clove, Eucalyptus, Frankincense, Helichrysum, Lemon, Lemongrass, Marjoram, Melaleuca, Melissa, Myrrh, On Guard, Oregano, Thyme

PARAZIȚI: Cinnamon, DigestZen, Lemon, Melaleuca, Mountain Savory, On Guard, Oregano, Roman Chamomile, Thyme

Dizenteria este o infecție a tractului digestiv și inflamația care o însoțește, afectând în primul rând colonul. De obicei infecția este cauzată de paraziți, însă poate fi și bacteriană, virală, sau toxică. În general, printre simptome se numără durerile abdominale, tenesme (necesitatea ineficientă și uneori dureroasă de a defeca), diaree ce conține mucus și/sau sânge și febră.

În general dizenteria afectează colonul, în timp ce majoritatea afecțiunilor ce cauzează diaree afectează stomacul și intestinul subțire. Dizenteria poate avea urmări grave, în timp ce majoritatea cazurilor de diaree tipică sunt inconfortabile, însă nu sunt severe dacă nu apare și deshidratarea. O diferență importantă între cele două constă în faptul că diareea va consta dintr-un scaun apos mai voluminos, în timp ce în cazul dizenteriei scaunele vor fi mai mici, mai puțin apoase, însă vor conține mai mult mucus și/sau sânge, fiind însoțite de tenesme, febră și crampe.

Condițiile în care se dezvoltă dizenteria se regăsesc mai ales în țările mai puțin dezvoltate ale lumii sau în localități în care sanitația și igiena deficitară favorizează dezvoltarea și transmiterea agenților infecțioși. Cei care vizitează sau locuiesc temporar în aceste regiuni devin, de asemenea, susceptibili. Unii dintre cei mai comuni agenți infecțioși sunt descriși mai jos:

Dizenteria amibiană este cauzată de un protozoar (entamoeba histolytica), un parazit unicelular, care intră în tractul digestiv într-o formă elementară cunoscută ca chist. Apoi se dezvoltă în formă trofozoidă, se multiplică, se atașează de mucoasa intestinelor și încep să producă daune. Unii pot fi dați afară din corp și se pot întoarce la forma de chist, ceea ce le permite să supraviețuiască și să infecteze din nou. Unii dintre cei care se atașează de mucoasa intestinală o pot penetra și pot ajunge în alte organe ale corpului.

Dizenteria amibiană progresează lent, cu scaune moi cu mucus/sânge, de obicei nefiind însoțită de febră. Există risc de deshidratare și inflamare gravă a colonului, ce duce la durere abdominală severă și posibilă ruptură de colon.

Balantidioza, giardia și criptosporidioza (Balantidium coli, Giardia lamblia și Cryptosporidium parvum) sunt toate protozoare care infectează tractul digestiv și duc la dezvoltarea unei forme ușoare de dizenterie, cunoscută sub numele de diareea călătorului (răzbunarea lui Montezuma).

Simptomele infectării cu giardia apar abia după una la trei săptămâni după infectare. Atunci când apar, printre simptome se numără balonarea cu un gaz urât mirositor, dureri de cap, febră scăzută, greață și vărsături. Criptosporidioza este de obicei mai ușoară, însă printre simptome se pot număra o diaree severă ce începe cu 7 la 10 zile după expunere, greață și vărsături. De obicei nu este însoțită de febră.

Dizenteria bacilară (shigella) este cauzată de diferite forme de Shigella. Este un grup de bacterii ce pot cauza o infecție bacteriană acută a mucoasei intestinale. Aceste bacterii pot fi eliberate în scaunul unei persoane infectate și pot fi transmise altora. Zonele cu grad ridicat de risc sunt cele cu o sanitație deficitară sau persoanele care călătoresc în astfel de zone, fiind expuse acestor practici deficitare.

Simptomele apar la 1-7 zile de la contactul cu bacteria, incluzând dureri abdominale acute și bruște și febră, ca și scaune care pot fi cu sânge, mucus, sau puroi, sau diaree apoasă. Pot apărea și greață, durere rectală (tenesme) și vărsături.

Dizenteria virală, numită și gastroenterită virală sau răceală la stomac este o infecție virală și poate fi cauzată de o varietate de virusuri precum adenovirusuri, astrovirusuri, calcivirusuri, norovirusuri și rotavirusuri. Ultimele două categorii de virusuri sunt comune în rândul copiilor, în timp ce calcivirusurile reprezintă agenți infecțioși mai comuni în rândul adulților. Niciuna dintre aceste rădăcini de virusuri nu au legătură cu cele care cauzează răceala obișnuită sau gripa și care afectează sistemul respirator.

Simptomele apar la scurt timp după contactarea infecției, de obicei după 4 până la 48 de ore. De obicei, simptomele includ durere abdominală, greață și vărsături, urmate de diaree. Pot fi însoțite și de o febră scăzută și dureri de cap, însă de obicei simptomele sunt diferite de cele ale virozelor respiratorii care, de obicei, includ febră ridicată, dureri de mușchi, oboseală și congestie nazală.

Viermii parazitari apar tot în dizenterie. Atât infectările cu viermele bici (Trichuris trichiura), cât și cu viermele plat și schistosoma pot declanșa diaree violentă și crampe abdominale asociate dizenteriei. Pentru informații referitoare la alte tipuri de paraziți, consultați secțiunea Infecții parazitare.

De obicei, simptomele apar treptat și includ oboseală, diaree cu sânge și dureri abdominale.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.