Dureri de cap

Durerea de cap poate fi declanșată de numeroase afecțiuni, însă de obicei se declanșează dacă nervii și vasele de sânge de la nivelul capului îi transmit creierului un semnal cu privire la existența durerii. Literatura de specialitate identifică numeroase tipuri de dureri de cap (peste 150), însă cele mai comune sunt:

Cefaleea de tensiune. Acestea sunt cele mai comune, fiind durerile de cap pe care majoritatea oamenilor le experimentează din când în când. Se simte o presiune în jurul capului, ce rezultă într-o durere ușoară sau moderată. Cele mai comune zone în care se simt aceste dureri sunt ceafa, tâmplele și fruntea. Cauza lor nu este încă înțeleasă pe deplin.

Durerile de cap cronice. Dacă durerea de cap provocată de tensiune se repetă zilnic, aceasta este etichetată ca fiind durere de cap cronică.

Migrena. O migrenă este o experiență mult mai dureroasă. Aceasta poate fi identificată prin prezența unor pulsații dureroase moderate sau severe care pot dura câteva ore, sau chiar zile la rând. Din nou, nu se cunoaște cauza exactă a acestui tip de durere.

Cefaleea cluster („în ciorchine”). Aceasta este una dintre cele mai severe tipuri de dureri de cap. Numele provine de la faptul că se manifestă prin atacuri frecvente repetate sau „perioade ciorchine”. Atacurile pot avea loc de 2-3 ori pe zi, și pot dura de la săptămâni la luni, după care pot dispărea timp de luni sau chiar ani. Deseori se declanșează în mijlocul nopții, în timp ce individul doarme. De obicei, durerea este localizată pe o parte a capului, chiar în spatele ochiului. Durerea este intensă, constantă, iar pulsațiile dureroase fac aproape imposibilă funcționarea normală a individului.

Durerile sinusale. Atunci când membranele cavităților sinusurilor se inflamează, se poate resimți o presiune în jurul zonei ochilor, obrajilor și frunții, acolo unde sunt localizate aceste cavități. Această presiune poate duce la o durere de cap sinusală.

Durerile acute. Întâlnite mai ales în rândul copiilor, aceste dureri debutează brusc și durează o perioadă scurtă de timp.

Durerile hormonale. Modificările nivelului de hormoni în timpul menstruației, sarcinii sau menopauzei poate declanșa dureri de cap, iar în această categorie sunt incluse și schimbările hormonale cauzate de schimbarea medicamentelor precum anticoncepționalele.

Uleiurile esențiale se bucură de o reputație excelentă în ameliorarea durerilor de cap.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Deep Blue, Frankincense, Lavender, PastTense, Peppermint, Wintergreen

A se lua în considerare: Basil, Clove, Eucalyptus, Ginger, Lemon, Lemongrass, Marjoram, Rosemary

Protocoale sugerate:

Frankincense aplicat câte o picătură pe cerul gurii din 15 în 15 secunde.

Cefalee de tensiune ușoară:

  • Frecția pe tâmple, frunte și/sau ceafă cu una sau două picături ulei esențial Peppermint este o soluție simplă și eficientă pentru cele mai multe persoane.
  • PastTense este un amestec de uleiuri ambalate într-o sticluță cu roll-on foarte practică, fiind, de asemenea, foarte eficientă și mai convenabilă.

Dureri sinusale:

  • Pentru alinarea imediată a durerii, este utilă utilizarea PastTense sau Peppermint, așa cum este descrisă mai sus.
  • Urmați, de asemenea, protocoalele pentru infecția sinusurilor, așa cum sunt descrise în secțiunea Sinuzită.

Dureri de cap mai severe:

  • Utilizați Peppermint sau PastTense potrivit indicațiilor de mai sus, însă mai apoi aplicați o compresă umedă, rece, folosit un prosop curat. Aplicați compresa pe frunte și pe ochii închiși și/sau pe ceafă, în timp ce vă odihniți timp de câteva minute. Repetați procedeul ori de câte ori este nevoie, și ori de câte ori v-o permite programul. Pot fi puse câteva picături de ulei direct pe prosopul umed pentru a potența efectul. Evitați contactul uleiurilor cu ochii.
  • Se recomandă aplicarea unui amestec format din părți egale de Frankincense, Lavender și Peppermint aplicate pe tâmple, ceafă, coroana capului și inhalarea.
  • Unii vor găsi avantajoasă utilizarea unui inhalator sau a inhalării direct din sticluță sau din palmă.
  • Organisme și afecțiuni diferite vor răspunde diferit la utilizarea uleiurilor. Uneori este necesară alternarea sau schimbarea uleiurilor. Luați în considerare utilizarea Frankincense, Wintergreen sau a altor uleiuri menționate mai sus.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.

durere de cap