Dureri de spate

Durerile de spate sunt un termen comun ce acoperă o varietate de situații ce au în centru în principal afecțiuni ale coloanei vertebrale. Coloana vertebrală nu este doar un element structural major al anatomiei umane, ci aceasta găzduiește și măduva spinării, o componentă cheie a Sistemului Nervos Central și principalul conductor în schimbul de informații dintre Sistemul Nervos Periferic (membre, organe și glande) și creier. Leziunile sau afecțiunile la nivelul vertebrelor, discurilor sau a măduvei spinării vertebrale pot duce la o funcționare defectuoasă sau la transmiterea de „semnale mixte” către celelalte părți ale corpului. Mai jos sunt listate cele mai comune tipuri de probleme ale spatelui și vertebra critică, cea din dreptul căreia nervii părăsesc coloana vertebrală pentru a se îndrepta spre celelalte părți ale corpului.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Balance, Birch (mesteacăn), Deep Blue, Frankincense (tămâie), Helichrysum (imortele), White Fir (brad argintiu), Wintergreen (perișor)

Produse pe bază de uleiuri esențiale: AromaTouch, Deep Blue Rub

A se lua în considerare: Basil (busuioc), Cypress (chiparos), Eucalyptus (eucalipt), Lavender (levănțică), Lemon (lămâie), Lime, Marjoram (sovârf), Mirrh (mir), Oregano (folosiți Oregano aplicându-l local împreună cu un ulei purtător), Peppermint (mentă), Rosemary (rozmarin), Sandalwood (santal), Thyme (cimbru)

Protocoale sugerate:

Deseori durerea de spate presupune următorul scenariu:

1)      Există o leziune sau o deteriorare care duce la afectarea nervilor, a mușchilor sau a țesutului conjunctiv. În durerile de spate cel mai adesea sunt implicate presiunea sau deteriorarea nervilor.

2)      Durerea poate fi însoțită de pierderea simțului și/sau pierderea puterii

3)      Inflamația mărește presiunea asupra nervului

4)      Deoarece mușchii spatelui încearcă să compenseze, deseori au loc spasme sau crampe musculare în zona spatelui care cresc presiunea și intensifică durerea.

Acest lucru duce la concluzia că protocolul ar trebui să includă:

1)      Uleiuri esențiale pentru ușurarea imediată a durerii

2)      Uleiuri esențiale pentru reducerea inflamației

3)      Uleiuri esențiale pentru relaxarea musculaturii și eliminarea spasmelor

4)      Uleiuri esențiale pentru îmbunătățirea circulației pentru facilitarea unei vindecări mai rapide

5)      Uleiuri esențiale care vindecă și reconstruiesc țesutul deteriorat

ESTE CEL MAI BINE SĂ ÎNCEPEȚI DE AICI:

 • Cea mai bună opțiune posibilă este să folosiți tehnica de masaj Aroma Touch descrisă în secțiunea dedicată ei de pe acest site. Ideal ar fi să o folosiți zilnic, după care să aplicați o compresă caldă.
 • Pe lângă aceasta, folosiți uleiurile enumerate mai jos.

APOI COMBINAȚI-O CU URMĂTOARELE (în funcție de necesități):

Uleiuri esențiale pentru ameliorarea durerii:

 • Deep Blue, Birch sau Wintergreen
 • Aplicați local 2-3 picături în zona în care se manifestă durerea ori de câte ori este nevoie sau utilizați Deep Blue Rub (pentru unele persoane s-ar putea ca Wintergreen să trebuiască aplicat împreună cu un ulei purtător).
 • Pentru folosirea tehnicii de masaj Aroma Touch sau a altor uleiuri și amestecuri pe spate, folosiți o compresă fierbinte după aplicare pentru ca uleiurile esențiale să pătrundă mai profund în țesuturi și mușchi.

Uleiuri esențiale pentru reducerea inflamației:

 • Basil, Black Pepper (piper negru), Myrrh, Roman Chamomile (mușețel roman), Rosemary, sau Wintergreen
 • Aplicați local în zona coloanei vertebrale. Aceasta este zona unde este prins nervul, și cel mai probabil nu coincide cu zona în care simțiți amorțeala, lipsa forței sau chiar crampele musculare. De exemplu, este amorțit sau lipsit de forță piciorul, compresia nervoasă are loc în partea inferioară a spatelui, la nervul sciatic. Două sau trei picături aplicate local de 2-3 ori pe zi. (Pentru unele persoane s-ar putea să fie nevoie ca Wintergreen să fie aplicat împreună cu un ulei purtător.

Uleiuri esențiale pentru relaxarea mușchilor și eliminarea spasmelor:

 • Aroma Touch, Lime, Marjoram, Roman Chamomile
 • Aplicați local câte 2-3 picături, în zona în care au loc spasmele.

Uleiuri esențiale pentru îmbunătățirea circulației:

 • Citrus Bliss, Cypress, Eucalyptus, Geranium, Lemon sau Peppermint.
 • Aplicați local câte 2-3 picături în zona coloanei vertebrale, de 2-3 ori pe zi.

Uleiuri esențiale pentru vindecarea și regenerarea țesuturilor:

 • Frankincense, Helichrysum sau Santalwood.
 • Aplicați local câte 1-2 picături în zona coloanei vertebrale, de 2-3 ori pe zi, după care aplicați comprese fierbinți.

A se lua în considerare și:

 • Băi cu uleiuri esențiale care vă va ajuta să vă relaxați.
 • Difuzarea Citrus Bliss, Lavender sau a altor uleiuri esențiale relaxante înainte de culcare va ajuta.

Întindere musculară

Prin ridicarea de greutăți sau în poziții ciudate, acțiuni repetate în poziții inconfortabile, suprasolicitarea, cădere sau alte tipuri de accidente, pot avea loc întinderi musculare ale mușchilor spatelui, ducând la o durere ce poate persista timp de câteva zile.

Traumatism cervical

Acesta este termenul folosit în mod obișnuit pentru leziunile rezultate în urma unei mișcări bruște a capului, rezultând în afectarea gâtului. Se întâmplă frecvent în cazul accidentelor auto.

Boli degenerative de disc

Discurile dintre vertebre absorb șocurile și oferă flexibilitate coloanei vertebrale. Acestea se pot deteriora în urma accidentelor sau odată cu înaintarea în vârstă. În mod obișnuit, odată cu înaintarea în vârstă, învelișul exterior al discului se slăbește, ducând la umflarea laterală și aplatizarea acestuia. Este posibil ca aplatizarea să ducă, în cele din urmă, la contactul os pe os între vertebre și să devină o sursă de durere. În urma deformării, acestea pot pune presiune pe nervii adiacenți, reprezentând o altă sursă de durere. Dacă în urma deformării se adaugă destulă presiune, discul se poate rupe, fenomenul purtând numele de hernie de disc. În aceste cazuri durerea poate fi difuză și suportabilă, sau poate deveni ascuțită și iradiantă, în situații acute.

Sciatica (consultați și secțiunea specială dedicată durerii sciatice)

Nervul sciatic este o pereche importantă de nervi care traversează coloana vertebrală și picioarele. Nervul tranziționează din vertebrele L4, L5 și S1, care sunt localizate în partea inferioară a spatelui. Acestea pot fi suprasolicitate, dată fiind presiunea aplicată pe această parte a spatelui. Dacă nervii sunt iritați sau deteriorați, vor cauza durere, amorțeală, sau slăbiciune în orice regiune de la zona lombară până în vârful degetelor de la picioare.

Articulațiile zigapofizare

Arcurile vertebrale sunt legate între ele prin intermediul articulațiilor zigapofizare. Aceste articulații se pot deteriora din cauza artritei sau odată cu vârsta. Pe măsură ce se deteriorează, ele pot deveni inflamate și dureroase. Statul așezat sau menținerea unei singure poziții timp îndelungat pot accentua durerea, iar ridicarea pe picioare sau flexarea spatelui pot  ameliora într-o oarecare măsură durerea. Odată cu trecerea timpului, deteriorarea articulațiilor zigapofizare poate duce la osteoartrită.

Osteoartrita

Pe măsură ce articulațiile zigapofizare se deteriorează, organismul poate încerca să compenseze deteriorarea acestora prin producerea unor excrescențe osoase numite în mod obișnuit osteofite sau „ciocuri de papagal”. Aceste structuri osoase pot îngusta canalul prin care trec nervii, punând presiune pe aceștia.

Sindromul de chirurgie eșuată

Numeroase publicații menționează acum sindromul de chirurgie eșuată ca fiind o problemă a spatelui. Acesta este rezultatul unei operații la spate în urma căreia persoana nu a experimentat nicio ameliorare, sau este chiar într-o situație mai gravă decât înainte de operație. Statisticile sugerează că acest lucru se întâmplă în 15 până la 40% dintre operațiile la spate.

Stenoza spinală

Aceasta este o îngustare a oricărui canal ce adăpostește nervii, punând astfel presiune pe aceștia. Este un termen care se aplică în multe dintre afecțiunile menționate mai sus. Se poate manifesta prin durere, amorțeală, și/sau pierderea forței în membre și poate afecta funcționarea vezicii urinare și a intestinelor.

Sistemul Nervos Central (creier și coloana vertebrală) este conectat cu celelalte părți ale corpului prin intermediul Sistemului Nervos Periferic. Dacă este afectată coloane, pot fi afectate și alte părți ale corpului.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.