Edem

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Cypress, Geranium, Grapefruit, Lavender, Lemon, Lemongrass, Rosemary

Produse pe bază de uleiuri esențiale: suplimente Life Long Vitality

A se lua în considerare: Citrus Bliss, Patchouli

Protocoale sugerate:

Masați zona umflată cu 2-4 picături de Cypress sau Lemongrass cu 4-6 picături de Lemon sau Grapefruit. Luați în considerare adăugarea unei linguri de ulei de semințe de struguri ca ulei purtător pentru facilitarea masajului și pentru abilitatea sa de a întări pereții vaselor capilare. Masați prin mișcări spre inimă. Repetați de 2-3 ori pe zi.

Luați, de asemenea, suplimentele Life Long Vitality și beți de 4 ori pe zi un pahar de apă cu 1-3 picături de ulei esențial Lemon.

Edemul apare ca urmare a excesului de fluid în țesuturile organismului. Cel mai comun este edemul periferic sau umflarea picioarelor, gleznelor și labelor picioarelor, sau a brațelor și mâinilor. Fluidul care se acumulează în plămâni este cunoscut ca edem pulmonar. Printre cauzele comune se numără problemele în timpul sarcinii, insuficiența cardiacă, afecțiuni ale rinichilor și ficatului, și lucruri simple precum consumul de sare sau arsurile solare severe. Poate fi și un efect secundar al unor medicamente.

Umflarea picioarelor poate fi cauzată  și de alte afecțiuni precum limfedemul sau lipedemul. Acestea sunt legate, însă sunt afecțiuni diferite. Diferențele sunt discutate la finalul acestei secțiuni.

În cazul edemului, înțelegerea și tratarea cauzei este fundamentală. Iată care sunt câteva dintre cauzele menționate în literatura de specialitate. Ficatul și rinichii sunt importanți în menținerea echilibrului nivelului de lichide din organism. Problemele la nivelul acestor organe pot duce la apariția edemului. Inima și sistemul circulator controlează transportul sângelui, iar dacă nu funcționează bine sângele se poate acumula în diferite părți ale corpului, iar fluidele se vor scurge în țesuturile din apropiere. Edemul de la nivelul mâinilor, labelor picioarelor, gleznelor și picioarelor poate fi cauzat de venele care nu transportă în mod eficient sângele înapoi la inimă. De obicei, în acest caz ambele părți ale corpului sunt afectate în aceeași măsură. Dacă este slăbit partea dreaptă a inimii, vă veți confrunta cu edem periferic (mâini, picioare), iar dacă este slăbită partea stângă a inimii, va avea ca urmare un edem pulmonar.

Edemul asociat sarcinii este detaliat în secțiunea Sarcină. Edemul poate apărea și ca efect secundar al anumitor medicamente. Dacă nu se cunoaște cauza edemului, i se spune edem idiopatic.

Edemul, limfedemul și lipedemul

Edemul este cauzat de fluidele în exces din sistemul circulator care se adună în țesuturile corpului. Acesta poate fi răspunsul normal al organismului la o leziune care cauzează o umflătură temporară sau poate fi o problemă a inimii sau a sistemului circulator, ceea ce duce la umflături pe termen lung. Dacă apăsați cu degetul pe zona umflată, iar semnul rămas dispare în curând, este vorba despre un edem „non-pitting”. Un diuretic poate ajuta în cazul unui edem „non-pitting”.

Limfedemul este cauzat de excesul de fluide limfatice într-o anumită zonă a corpului. De obicei acest lucru se întâmplă pentru că este afectat sistemul limfatic, acesta neputând face față cantității de fluid, cauzând astfel umflarea. Există riscul ca aceste zone să se infecteze sau să se vindece încet. În stadiile timpurii, dacă zona umflată este apăsată cu degetul, semnul va rămâne un timp mai îndelungat. Acesta este cunoscut ca edem „pitting”. Limfedemul nu răspunde la tratamentul cu diuretice.

Lipedemul afectează în principal femeile și poate fi asociat cu factori de natură genetică și hormonală. Simptomele sunt fese și picioare groase, sub piele fiind depozitate cantități anormale de grăsime. Aceste acumulări de grăsime nu răspund la dietă și exerciții fizice normale.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.