Gastroenterită

 

Gastroenterita este termenul general folosit pentru a descrie inflamarea mucoasei tractului digestiv, care poate avea loc din cauza prezenței bacteriilor, virusurilor, paraziților sau toxinelor.

Simptomele comune includ dureri abdominale, diaree, greață și vărsături. Un număr de termeni medicali și populari descriu afecțiunile specifice cuprinse sub umbrela gastroenteritei. Cea mai comună este „răceala la stomac” căreia ar trebui să i se spună gastroenterită virală, fiind cauzată de o infecție virală. Legăturile de mai jos sunt spre descrieri, uleiuri și experiențe legate de cele mai comune tipuri de gastroenterită, iar descrierile definesc câțiva dintre termenii folosiți pentru aceste afecțiuni care se suprapun.

  • Diaree
  • Dizenterie
  • Intoxicație alimentară
  • Gastrită
  • Răceală la stomac (gastroenterită virală)
  • Diareea călătorului (răzbunarea lui Montezuma)

Termeni medicali comuni

Gastroenterita este termenul general pentru infecția (bacteriană, vitală, parazitară sau cauzată de toxine) ce duce la inflamarea membranei mucoase a tractului digestiv.

ULEIURI: Zengest, Melaleuca, Onguard, oregano, peppermint, lemon,

Dizenteria, o subcategorie a gastroenteritei, afectează în special colonul. De obicei infecția este cauzată de paraziți, însă poate fi și bacteriană, virală, sau cauzată de toxine. Cele mai comune sunt dizenteria amibiană, giardia și criptosporidioza, toate fiind cauzate de protozoare (paraziți unicelulari).

Gastrita, o subcategorie a gastroenteritei, constă în inflamarea țesutului din stomac.

ULEIURI: Zengest, Peppermint, Lemongrass, Fennel

Diareea este un simptom comun al diferitelor forme de gastroenterită. Unii folosesc termenii de diaree și dizenterie ca fiind interschimbabili.

ULEIURI: Peppermint,Ginger, Geranium, Zengest, Orange, Patchouli, Melaleuca, Sandalwood, Copaiba, Lavender, Roman chamomile, Cypress, Eucalyptsum, Neroli

Termeni populari comuni

Intoxicația alimentară poate duce la gastroenterită și descrie în primul rând cum și care sunt agenții infecțioși care intră în organism.

Răceala la stomac (gastroenterita virală) este o subcategorie a gastroenteritei cauzată de o infecție virală cu o varietate de virusuri (care nu au nicio legătură cu cele care cauzează răceala sau gripa obișnuite).

Diareea călătorului (răzbunarea lui Montezuma) este termenul popular folosit pentru gastroenterită (bacteriană sau virală), fiind întâlnită în rândul celor care călătoresc în zone noi și sunt expuși agenților infecțioși.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.