Intoxicație alimentară

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: DigestZen, Fennel, Ginger, On Guard, Peppermint, Sandalwood

Produse pe bază de uleiuri esențiale: GX Assist, PB Assist

A se lua în considerare: Cinnamon, Cypress, Eucalyptus, Oregano

Protocoale sugerate:

DigestZen poate fi administrat intern sau local. Pentru administrarea internă adăugați 3-4 picături de ulei într-o capsulă sau adăugați-l într-o înghițitură de apă sau de suc. Luați-l de trei ori pe zi. Aplicați local 3-4 picături în zona inferioară a stomacului. În cazul copiilor și bebelușilor, aplicați local și diluați-l cu un ulei purtător. Pentru bebeluși, uleiurile vor fi eficiente dacă sunt aplicate pe tălpi împreună cu un ulei purtător.

On Guard îmbogățit cu Cinnamon, Oregano sau Thyme este potrivit pentru majoritatea infecțiilor microbiene. Administrați intern, într-o capsulă, 5 picături On Guard, 3 picături Cinnamon, Oregano sau Thyme, de trei ori pe zi.

Și Ginger și Peppermint sunt bune pentru ameliorarea unui stomac deranjat.

Cinnamon și Cassia aplicate local în zona inferioară a abdomenului, împreună cu un ulei purtător, sunt eficiente mai ales în ameliorarea diareei.

Bacteriană, virală sau parazitară?

Dacă se cunoaște tipul infecției, luați în considerare și utilizarea unui ulei esențial eficient pentru acea infecție, dacă nu este deja inclus în protocolul de mai sus.

ANTIBACTERIENE: Basil, Cassia, Cinnamon, Clove, Cypress, Eucalyptus, Geranium, Lavender, Lemon, Lime, Marjoram, Melaleuca, Myrrh, On Guard, Oregano, Peppermint, Rosemary, Thyme, Wild Orange

ANTIVIRALE: Basil, Cassia, Cinnamon, Clove, Eucalyptus, Frankincense, Helichrysum, Lemon, Lemongrass, Marjoram, Melaleuca, Melissa, Myrrh, On Guard, Oregano, Thyme

ANTIPARAZITARE: Cinnamon, DigestZen, Lemon, Melaleuca, Mountain Savory, On Guard, Oregano, Roman Chamomile, Thyme

Observație: Un studiu cu rezultate interesante realizat la Loyola, India, este inclus în secțiunea Știință și Cercetare. Raportul cuprinde informații cu privire la eficiența a 21 de uleiuri esențiale împotriva a 6 infecții bacteriene comune (Escherichia coli, Klebsiella Pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Bacillus subtilis și Staphylococcus aureus). Rezultatele sunt comparate cu cele ale Streptomicinei (un medicament foarte puternic) și include informații foarte eficiente cu privire la eficiența și concentrația uleiurilor. Mai jos sunt enumerate cele mai eficiente uleiuri pentru aceste afecțiuni, în conformitate cu rezultatele studiului:

Staphylococcus aureus (stafilococul auriu): Cinnamon, Lemon, Clove

Bacillus subtilis: Cinnamon, Lime, Geranium

Klebsiella Pneumoniae (bacilul Friedlander): Cinnamon, Lemon, Clove

Proteus vulgaris: Cinnamon, Orange, Lemon

Pseudomonas aeruginosa: Cinnamon, Lime, Lemongrass

Escherichia coli (E.Coli): Cinnamon, Orange, Lime

Intoxicația alimentară este urmarea ingerării de hrană sau apă ce conține bacterii, paraziți, toxine sau virusuri dăunătoare. Printre simptomele comune se numără durerile abdominale, pierderea apetitului, diaree apoasă, greață, febră, oboseală și/sau vărsături.

Simptomele și momentul apariției lor variază în funcție de tipul de aliment, fiind descrise mai jos pentru câteva dintre cele mai frecvente tipuri de intoxicații alimentare.

Infecția cu E.coli este intoxicația alimentară comună celor care călătoresc. Carnea care nu a fost depozitată și pregătită cum trebuie, zone insalubre de pregătire a hranei, produse lactate sau cu maioneză care nu au fost depozitate în frigider și ouă sau carne care nu au fost gătite destul reprezintă surse posibile de infecție.

Simptomele apar de obicei la 24 până la 72 de ore de la infectare. Cel mai comun simptom constă într-o diaree bruscă, severă, ce poate fi însoțită de sângerare. Alte simptome pot include dureri abdominale, febră, gaz, și/sau pierderea apetitului. Rareori sunt însoțite și de vărsături.

Staphylococcus aureus este o altă sursă comună de intoxicație alimentară, deoarece bacteria pote fi găsită pe pielea și nasul oamenilor și animalelor sănătoase. Bacteria este responsabilă de crearea unei varietăți de toxine care, atunci când sunt ingerate, cauzează intoxicația alimentară.

Simptomele pot apărea foarte repede, de obicei după una până la șase ore, de obicei fiind ușoare și incluzând durere abdominală, diareea, greață, vărsături.

Botulism (Clostridium Botulinum). Această bacterie apare de obicei în mâncarea pregătită sau păstrată într-un mod necorespunzător, însă poate ajunge în corp și prin intermediul rănilor deschise.

De obicei, simptomele apar după 8 până la 36 de ore. La adulți, acestea includ simptome comune precum dureri abdominale, greață, vărsături, însă pot include și dificultăți de respirare, înghițire sau vorbire, vederea dublă, gura uscată și/sau slăbiciune cu paralizie. În cazul botulismului nu este prezentă febra.

La bebeluși, simptomele pot include constipație, lipsa poftei de mâncare, iar suptul este lipsit de putere/energie, probleme respiratorii, slăbiciune și/sau un plâns stins.

Salmoneloza este un alt tip comun de infecție bacteriană ce are loc în mucoasa intestinului subțire. Contaminarea cu salmonella poate avea loc în urma pregătirii necorespunzătoare a mâncării, în special a cărnii de găină sau curcan și a ouălor, sau poate fi transmisă de la o persoană infectată. Chiar și unele animale de companie din clasa reptilelor pot fi purtătoare de salmonella.

Simptomele apar după 8 până la 48 de ore de la expunere, fiind mai severe în cazul unui sistem imunitar slăbit. Printre simptome se pot număra dureri abdominale, frisoane, diaree, febră, dureri musculare, greață și/sau vărsături.

Listeria monocytogenes este o bacterie întâlnită frecvent în jurul nostru, fiind găsită în anumite tipuri de alimente precum carnea și brânzeturile.

Simptomele listeriozei pot apărea după 3 până la 70 de zile de la infectare, însă cel mai adesea apar după 21 de zile. Simptomele includ în unele cazuri diaree, iar în majoritatea cazurilor febră, dureri musculare și/sau greață. Infecția poate ajunge până la sistemul nervos central, cauzând complicații mai severe.

Shigella este un alt grup de bacterii ce pot cauza o infecție bacteriană acută a mucoasei intestinale. Aceste bacterii pot fi eliberate în scaunul unei persoane infectate și pot fi transmise altora. Zonele cu grad ridicat de risc sunt cele cu o sanitație deficitară sau persoanele care călătoresc în astfel de zone, fiind expuse acestor practici deficitare.

Simptomele apar la 1-7 zile de la contactul cu bacteria, incluzând dureri abdominale acute și bruște și febră, ca și scaune care pot fi cu sânge, mucus, sau puroi, sau diaree apoasă. Pot apărea și greață, durere rectală (tenesme) și vărsături.

Holera este cauzată de bacteria Vibrio Cholerae, fiind considerată, de asemenea, o formă de intoxicație alimentară. Bacteria eliberează o toxină care cauzează creșterea cantității de apă eliberate în intestine, producând o diaree severă. Din nou, sanitația deficitară în ceea ce privește mâncarea și apa, de obicei în părțile mai sărace ale lumii, duc la infectarea cu bacteria.

Enterocolita cu campylobacter este o altă infecție bacteriană a intestinului subțire, fiind cauzată de apă sau alimente contaminate. Carnea de pui și peștele crud sau laptele nepasteurizat sunt câteva dintre sursele citate.

Simptomele apar la 2 până la 4 zile după infectare și includ dureri abdominale, diaree (uneori cu sânge) și febră.

Intoxicația cu pește (difilobotriaza sau botriocefaloza) este cauzată de un vierme plat (Diphyllobothrium latum), fiind un parazit care poate ajunge în organismul uman atunci când se mănâncă pește de apă dulce neprelucrat termic sau prelucrat insuficient care conține un chist de vierme plat.

După mâncarea peștelui infectat, larva viermelui crește în intestinul uman, devenind activă după 3 până la 6 săptămâni. Este posibil să nu existe niciun simptom, sau pot apărea dureri abdominale și diaree. În cele din urmă, se poate experimenta pierderea în greutate și slăbiciune, ca și un deficit de vitamina B12.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.