Leșin și șoc

LEȘINUL

Leșinul apare în urma lipsei sau diminuării fluxului de sânge care ajunge la creier, individul pierzându-și temporar cunoștința. Este diferit de crize prin faptul că nu sunt prezente convulsii / mișcări involuntare, iar cel care leșină își recâștigă relativ repede cunoștința. Poate fi cauzat de evenimente semnificative care provoacă teamă, durere, suferință sau suprasolicitare ce poate fi cauzată de acțiuni precum statul în picioare pe o perioadă prea lungă de timp, ridicatul prea repede sau efortul intens în timpul defecației. Anumite medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, al depresiei și al alergiilor scad tensiunea arterială și pot duce la leșin. În plus, leșinul poate fi cauzat de numeroase afecțiuni fizice.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Basil, Black Pepper, Lavender, Peppermint, Rosemary

A se lua în considerare: Cinnamon, Melissa, Patchouli, Roman Chamomile

Protocoale sugerate:

Dacă o persoană leșină, așezați-o într-o poziție confortabilă, cu picioarele mai sus decât inima. Desfaceți curele, cordoane, sau alte articole vestimentare prea strâmte, și încurajați persoana să nu încerce să se ridice prea repede. Dacă îi ajutați să inspire vaporii unuia dintre uleiurile esențiale enumerate mai sus îi va ajuta să își recâștige mai repede concentrarea și claritatea gândirii. Rosemary sau Peppermint sunt foarte recomandate. Puneți câteva picături pe un șervețel sau în palmă și țineți-le destul de aproape încât să poată fi inhalate sau, dacă este posibil, permiteți persoanei să inhaleze direct din sticluță.

Dacă nu reacționează într-un timp relativ scurt, luați în considerare nevoia de a apela la asistență medicală de urgență.

Dacă leșinul este urmarea unei afecțiuni medicale precum anemia, probleme cardiace sau este o reacție la anumite medicamente, consultați secțiunea dedicată cauzei pentru recomandări cu privire la utilizarea uleiurilor esențiale.

ȘOCUL

Șocul are loc atunci când inima și sistemul circulator nu pot transporta oxigenul și elementele nutritive la celulele corpului. Dacă vasele de sânge se dilată sau tensiunea arterială scade rapid din alte motive, corpul direcționează sângele disponibil spre organele vitale precum crierul, inima și plămânii. Ca urmare a acestui fapt, pielea, în lipsa sângelui, devine palidă și rece, iar mușchii slăbesc; dacă tensiunea arterială scăzută nu poate transporta sângele la creier deoarece se află mai sus decât inima, pot apărea chiar leșinul, confuzia sau pierderea cunoștinței.

Semnele șocului sunt senzația de slăbiciune sau inabilitatea de se ridica, confuzie, amețeală, pierderea cunoștinței, respirație rapidă și superficială, sau piele palidă și umedă. Acestea pot fi urmarea unei traume sau a anumitor boli care împiedică transportarea sângelui și a elementelor nutritive la celulele corpului. Șocul este o urgență medicală, fiind o amenințare la adresa vieții individului. Ar trebui să se apeleze la asistență medicală de urgență.

Un ajutor temporar poate consta în întinderea persoanei, dacă este posibil cu picioarele deasupra nivelului inimii și capului, încălzirea ei și acordarea primului ajutor pentru trauma care ar fi putut cauza șocul. Eliberați căile respiratorii și întoarceți capul într-o parte, pentru cazul în care individul varsă. Unele uleiuri esențiale vor stimula circulația, în timp ce altele pot relaxa în caz de stres traumatic.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Cypress, Elevation, Geranium, Lemon, Melaleuca, Peppermint, Roman Chamomile

A se lua în considerare: Balance, Helichrysum, Melissa, Myrrh, Ylang Ylang

Protocoale sugerate:

Peppermint (Geranium, Lemon) aplicat local pe labele picioarelor, zona inimii și/sau ceafă pentru stimularea circulației.

Inhalații cu Roman Chamomile sau alte uleiuri cu un efect relaxant punându-l în palmă sau folosind alte tehnici de inhalare pentru situații de urgență.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.