Mătreață

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Lavender, Lemon, Melaleuca, Peppermint, Rosemary, Sandalwood, Whisper

Produse pe bază de uleiuri esențiale: suplimente Life Long Vitality, Salon Essentials Protecting Shampoo, Salon Essentials Smoothing Conditioner

A se lua în considerare: Basil, Thyme

Protocoale sugerate:

Mătreață ușoară:

 • Adăugați 2-3 picături Melaleuca sau Whisper în fiecare zi în Salon Essentials Protecting Shampoo sau orice alt șampon de calitate.

Mătreață severă:

 • Masați scalpul în fiecare seară cu amestecul de mai jos. Dacă este nevoie, acoperiți capul cu o cască de duș peste noapte și spălați părul în dimineața următoare:
  • 1 linguriță ulei de cocos virgin sau alt ulei purtător
  • 4 picături Lemon
  • 4 picături Lavender
  • 4 picături Melaleuca
  • 4 picături Rosemary

Descuamarea din cauza unor produse de îngrijire a părului de slabă calitate:

Unii observă că șampoanele antimătreață agresive și alte produse pot afecta scalpul și pot duce la descuamare. Iată câteva sugestii pentru a întrerupe ciclul:

 • Preparați un scrub pentru scalp amestecând 4-6 picături Birch, Rosemary sau Wintergreen în 15 ml șampon și frecați scalpul cu acest amestec aplicându-l sistematic, pe toată suprafața scalpului. Lăsați-l să acționeze timp de 5 minute și continuați-vă rutina de șamponare și aplicare a balsamului.
 • Pentru a întrerupe complet ciclul, înlocuiți produsele dăunătoare de îngrijire a părului cu șampon și balsam de calitate.

Elemente de sănătate a părului:

 • Alimentația sănătoasă și folosirea suplimentelor Life Long Vitality vă vor ajuta să aveți un păr puternic și sănătos.

Urmați o rutină regulată:

 • Șamponați părul cu Salon Essentials Protecting Shampoo în care adăugați 1-2 picături de Rosemary pentru a încetini căderea părului.
 • După spălare folosiți Salon Essentials Soothing Conditioner în care adăugați 1-2 picături de ulei de cocos sau de măsline pentru părul uscat. Folosiți-l doar pentru vârfuri și/sau pe jumătate din lungimea părului, dacă aveți părul gras. Pentru cele mai bune rezultate, lăsați balsamul pe păr timp de 2-3 minute înainte de a-l clăti.
 • Uscați părul și pulverizați (pulverizarea este eficientă în mod deosebit după vopsirea sau ondularea părului) pe el următorul amestec:
  • 60 ml apă
  • 4 picături Peppermint (sau un alt ulei, la alegere)

Mătreața (dermatita seboreică) se produce atunci când pielea produce prea multe uleiuri și celule care apoi mor și se desprind de piele în cantități mult mai mari decât este normal. Acest lucru se poate întâmpla pe scalp, sprâncene, în jurul urechilor, sau chiar pe piept. Celulele moarte în exces seamănă cu niște fulgi albi sau gălbui și pot și însoțite de mâncărimi și căderea părului. Afecțiunea nu este considerată a fi severă, deși poate fi jenantă. Aproximativ jumătate din populație este afectată cel puțin o dată în viață de mătreață, indiferent de rasă sau gen. Atunci când este prezentă la tineri și adulți, i se spune mătreață, iar dacă este prezentă la bebeluși i se spune crustă melicerică sau de lapte.

În unele cazuri afecțiunea este cronică, iar în altele ocazională. Declanșarea, sau creșterea riscului de apariție au loc în urma expunerii la căldură sau frig extrem, sau de la stres, oboseală, utilizarea unor săpunuri sau loțiuni iritante (cum ar fi cele care conțin alcool), sau afecțiunea poate fi ereditară sau un efect secundar al unor boli. Mătreața nu este o reacție alergică, nu este contagioasă, și nici nu este urmarea unei igiene defectuoase.

Observație importantă: Majoritatea persoanelor cred că descuamarea este mătreață, însă este doar rareori. De cele mai multe ori este:

 • O depunere de spray care, în cele din urmă se desprinde de baza firului de păr.
 • Celule ale pielii deteriorate (omorâte) de produsele de îngrijire a părului. (Pont interesant – șampoanele antimătreață sunt eficiente în împuținarea sau îndepărtarea mătreței, însă fac acest lucru prin „curățarea chimică” a scalpului; după cum v-ați putea aștepta, acest lucru afectează urătorul strat al celulelor care se dezvoltă, ceea ce creează mai multă mătreață, iar ciclul continuă la infinit.)
 • Descuamarea normală a celulelor moarte care se formează în urma folosirii unui șampon, balsam și/sau produs de styling de proastă calitate, în cele din urmă desprinzându-se de pe scalp.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.