Sănătate oculară

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Cypress, Frankincense, Helichrysum, Immortelle, Lavender, Lemongrass

Produse pe bază de uleiuri esențiale: GX Assist, PB Assist, Zendocrine

A se lua în considerare: Rosemary, Sandalwood, Ylang Ylang

Protocoale sugerate:

O sugestie comună pentru mai multe probleme ale ochilor se referă la apelarea la proprietățile vindecătoare și regeneratoare ale uleiurilor esențiale precum Helichrysum și Frankincense și a amestecului Immortelle (Frankincense, Helichrysum, Lavender, Myrrh, Rose, Sandalwood).

Sugestii de aplicare:

  • Aplicați una sau două picături pe vârful degetului și atingeți ușor în de jur împrejurul orbitei (nu în ochi) de 2-3 ori pe zi.
  • Folosiți sticluța cu roll-on a amestecului Immortelle (sau pregătiți o sticluță cu roll-on cu un anumit ulei/amestec – Dr. Hill a recomandat Frankincense, Cypress sau Lavender înainte ca Immortelle să fie disponibil) și aplicați în jurul orbitei de 2-3 ori pe zi.
  • În plus (sau în loc de, dacă cineva este sensibil la aplicarea uleiurilor esențiale în regiunea ochilor), frecționați cu uleiurile sau amestecurile pe zonele reflexogene pentru ochi (la baza și între primul și cel de-al doilea deget de la picior) de 2-3 ori pe zi.

Unele probleme oculare precum uveita (irita) și inflamarea generală pot apărea în urma unei infecții sistemice, sugerându-se următoarele:

  • Folosiți Immortelle sau proporții egale de Frankincense, Cypress și Lavender (dacă este posibil, într-o sticluță cu roll-on) și aplicați în jurul orbitei, însă creșteți frecvența la 3-4 ori pe zi și continuați timp de câteva zile după ce se pare că infecția a dispărut.
  • Folosiți protocoale de detoxificare precum cel cu Zendocrine sau cu GX Assist.

Presbiopia sau deteriorarea vederii

Presbiopia face parte din procesul normal de îmbătrânire. În jurul vârstei de 45 de ani mulți observă că trebuie să țină lucrurile tot mai departe pentru a focaliza și a citi. Acest lucru este cauzat de pierderea elasticității cristalinului, fiind corectată în mod obișnuit prin folosirea ochelarilor de citit.

Alte probleme oculare includ:

Cataracta

Cataracta are loc cel mai adesea odată cu îmbătrânirea, însă uneori poate fi urmarea unei operații sau leziuni a ochiului, a unor afecțiuni precum diabetul, a unor forme de radiere sau a unui defect congenital. Cataracta se poate forma în unul sau în ambii ochi atunci când cristalinul se încețoșează, nepermițând luminii să treacă prin cristalin spre retină. Cristalinul este format din apă și proteine, iar odată cu înaintarea în vârstă aceste proteine se adună la un loc, afectând claritatea cristalinului. Unele studii sugerează că uzura cauzată de fumat poate fi, de asemenea, o cauză.

Degenerescența maculară

Degenerescență maculară sau degenerescența maculară legată de vârstă este o afecțiune care, odată cu trecerea timpului, încețoșează zona centrală a vederii. În cele din urmă, aceasta poate afecta abilitatea de a citi și de a realiza sarcini de fiecare zi. De obicei se dezvoltă în jurul vârstei de 60 de ani și poate afecta unul sau ambii ochi. Nu este însoțită de durere. La unele persoane se dezvoltă încet și poate fi neobservată timp îndelungat, în timp ce la altele se dezvoltă repede și are ca urmare pierderea severă a vederii.

Există două tipuri de degenerescență maculară legată de vârstă – umedă și uscată. În cazul ambelor tipuri macula, care este centrul retinei polului posterior al globului ocular, este compromisă, ducând la încețoșarea vederii și eventuala pierdere a calității vizuale centrale. Degenerescența maculară uscată este mai frecventă, fiind întâlnită la 90% dintre cazuri. În acest caz, celulele sensibile la lumină din macula retinei mor încet, cauzând pierderea treptată a vederii. Degenerescența maculară uscată poate fi detectată înainte de apariția simptomelor vizibile printr-o examinare a ochiului care poate detecta prezența depozitelor mici, gălbui, de drusen de sub retină, acestea fiind precursoare ale bolii. În lipsa unei examinări a ochilor, simptomele încep cu o vedere ușor încețoșată.

Degenerescența maculară umedă este întâlnită în aceeași zonă a retinei, însă deteriorarea este cauzată de vasele de sânge care pierd fluid și ridică macula, ducând la apariția problemelor de vedere. Unul dintre simptomele timpurii elocvente constă în faptul că liniile drepte par a fi ondulate. Această afecțiune este cunoscută și ca degenerescență maculară avansată, iar pierderea de fluid și leziunea ce urmează avansează repede.

Glaucomul

Glaucomul poate duce la lezarea nervului optic, ducând la pierderea vederii. Corpul ciliar produce un lichid cunoscut sub numele de umor apos. Acest lichid este eliminat printr-un canal (numit unghiul ochiului), din apropierea părții frontale a ochiului. Dacă scurgerea fluidului este împiedicată, crește presiunea intraoculară, putând duce la lezarea nervului optic. Există patru tipuri de glaucom, cel mai frecvent fiind glaucomul cu unghi deschis, care progresează lent și a cărei cauză rămâne necunoscută. Acesta se transmite genetic și este mai comun în rândul afro-americanilor. Glaucomul cu unghi închis apare atunci când canalul este dintr-o dată blocat. Aceasta cauzează o presiune dureroasă, fiind necesară intervenția de urgență. Glaucomul congenital are loc atunci când canalul de evacuare a lichidului nu se dezvoltă normal la naștere, și acesta fiind ereditar. Glaucomul secundar poate fi cauzat de anumite medicamente sau poate apărea ca urmare a unei afecțiuni oculare precum uveita.

Dezlipirea de retină

Lumina trece prin cornee și prin cristalin, și cade pe retina aflată în partea din spate a ochiului. Retina este o membrană subțire ce convertește imaginile ce cad pe ea în semnale pentru creier. Dacă retina se dezlipește de țesutul de dedesubt, pot apărea tulburări de vedere. Dezlipirea retinei poate fi cauzată de traume, boli precum diabetul sau afecțiunile inflamatorii, sau poate avea loc în lipsa unei cauze de fond. Printre simptomele dezlipirii de retină se numără vederea încețoșată, pierderea parțială a vederii, flash-uri luminoase în cazul vederii periferice, sau vederea unor pete care plutesc.

Irita/ uveita

Stratul din mijloc al ochiului, tractul uveal, este format din iris, corp ciliar și coroidă. De la tractul uveal provine cea mai mare parte a sângelui ce irigă retina. Uveita este inflamarea sau iritarea tractului uveal. Cel mai adesea acestea au loc la nivelul irisului, fiind cunoscute ca irită. Dacă au loc în partea din spate a ochiului, în coroidă, se numește coroidită. Această afecțiune poate fi declanșată de o infecție într-o altă regiune a corpului sau poate fi concomitentă cu unele afecțiuni autoimune. Poate afecta unul sau ambii ochi, iar printre simptome se numără înroșirea ochiului, durere, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină și/sau vederea unor pete care plutesc.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.