Vărsatul de vânt (varicela)

Vărsatul de vânt este o boală a copilăriei întâlnită de obicei înainte de intrarea în adolescență. Este o infecție deosebit de contagioasă cu un virus cunoscut sub numele de varicella zoster. La început, simptomele sunt similare simptomelor gripei, printre acestea numărându-se febra, dureri musculare sau de stomac, oboseală, și posibile dureri de cap. Acestea sunt urmate de o erupție cutanată cu niște puncte mici roșiatice ce durează una până la patru zile. Erupția poate apărea în orice regiune a corpului, de obicei provocând mâncărimi. Aceste puncte pot forma bășici, iar atunci când acestea se sparg pot apărea infecții bacteriene. Deoarece virusul este foarte contagios, copilul ar trebui să stea acasă, iar cei care au fost expuși ar trebui să folosească uleiuri esențiale antivirale pentru a preveni infestarea.

Simptomele similare gripei și mâncărimea pot cauza disconfort, însă de obicei boala este ușoară și trece în câteva zile, sau o săptămână. Copiii mai mari vor fi mai afectați, iar cei cu un sistem imunitar slab pot avea, de asemenea, dificultăți. Din nefericire, există riscul ca la cei care au avut vărsat de vânt sau au fost vaccinați virusul să rămână latent în celulele nervoase din apropierea măduvei spinării și să se activeze mai târziu sub forma zonei zoster.

Uleiuri și amestecuri de uleiuri: Lavender (levănțică), Lemon (lămâie), Melaleuca (arbore de ceai), On Guard

A se lua în considerare: Bergamot (bergamotă), Eucalyptus (eucalipt), Frankincense (tămâie), Geranium, Lemongrass (lămâiță), Roman Chamomile (mușețel roman), Thyme (cimbru)

Protocoale sugerate:

Mâncărime. Pentru alinarea mâncărimii se pot pregăti unguenți utilizând uleiuri esențiale, sau produsele și remediile tradiționale pot fi îmbogățite cu uleiuri esențiale:

  • Un unguent din Lavender (pentru mâncărime) și Melaleuca (pentru prevenirea infecției bacteriene) poate fi aplicat local ori de câte ori este necesar.
  • Un unguent din Calamină cu Lavender și Melaleuca poate fi, de asemenea, aplicat local. Folosiți 3 picături din fiecare ulei pentru fiecare 30 ml de Calamină

Pentru cei la care erupția este foarte extinsă, băile ar putea fi mai eficiente pentru alinarea mâncărimii. Au fost sugerată și utilizarea de remedii tradiționale, acestea putând fi îmbogățite cu Lavender:

  • Baie cu fulgi de ovăz și Lavender. Puneți două căni de fulgi de ovăz fierți într-un săculeț de bumbac și puneți-l în cada cu apă caldă. Adăugați între 2 și 4 picături de Lavender și amestecați bine. Copilul poate sta/se poate juca în cadă pentru alinarea mâncărimii.
  •  Baie cu bicarbonat de sodiu și Lavender. Adăugați 1 cană de bicarbonat de sodiu și între 2 și 4 picături de Lavender în cada cu apă caldă și amestecați bine. Copilul poate sta/se poate juca în cadă pentru alinarea mâncărimii.

Transmiterea: folosirea produselor antivirale precum On Guard în preajma persoanei cu vărsat de vânt poate reduce pericolul de a o transmite, în mod deosebit dacă se intră în contact cu persoane cu un sistem imunitar slăbit care ar putea fi afectate grav. Luați în considerare difuzia și folosirea șervețelelor umede pentru mâini.

Simptome similare gripei: Un ceai din 2-3 picături de ulei esențial Lemon și miere într-o cană de apă caldă, vă va aduce alinare. Pentru ameliorarea durerilor de cap sau a febrei folosiți uleiurile esențiale descrise în secțiunile dedicate loc.

Observație: Nu folosiți aspirină pentru reducerea febrei. Copiilor nu ar trebui să li se dea aspirină sau medicamente ce conțin aspirină pentru vărsatul de vânt sau pentru alte boli virale din cauza riscului de sindrom Reye. Aceasta este o tulburare cu efecte bruște și grave asupra ficatului și creierului. Este foarte rară, însă complicațiile sunt atât de grave încât se recomandă evitarea riscului.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.