Bergamot

BERGAMOTA (Citrus bergamia) 

Uleiul de bergamotă are un miros proaspăt, dulce, citric. Unic printre uleiurile din citrice, este apreciat în mod deosebit pentru parfumul minunat și proprietățile calmante. Revigorant și relaxant, uleiul esențial de bergamotă este constituit din aproximativ 300 de compuși chimici care reduc tensiunea și stresul, diminuează stările de tristețe și anxietate, în timp ce liniștesc și revitalizează pielea.

Bergamota este cea mai delicată dintre citrice, necesitând un climat și un sol special pentru a se putea dezvolta armonios. Uleiul de bergamotă se obține prin presare la rece din coaja fructului de bergamotă, dând naștere unui ulei esențial cu o aromă citrică, ușor picantă, cu o notă de vârf florală.

Bergamota este unică printre uleiurile de citrice, datorită dublei sale capacități de a fi atât revigorantă cât și relaxantă, fiind ajutorul ideal în combaterea stărilor de anxietate și tristețe. Ea are de asemenea și proprietăți depurative și revitalizante pentru piele, întreținând un aspect neted și clar al tenului.

Mai multe despre uleiul de bergamotă

  • Italienii folosesc bergamota de ani de zile pentru a reduce tensiunea și stresul, și pentru a netezi și întineri pielea.
  • În Grecia, fructele necoapte sunt utilizate ca dulciuri, fiind consumate în cantități mari ca desert sau alături de o cafea.
  • Acest ulei a fost întrebuințat în Orientul Mijlociu timp de secole pentru a întreține aspectul sănătos și curat al tenului.
  • Bergamota este ingredientul care dă ceaiului Earl Grey aroma sa unică.

Principalele beneficii ale uleiului de bergamotă

  • Aromă care calmează și liniștește
  • Reduce tensiunea și stresul
  • Ajuta la întreținerea unui ten sănătos și curat
  • Calmează și întinerește pielea
  • Utilizat frecvent în terapia prin masaj, datorită beneficiilor calmante
  • Diminuează stările de tristețe și anxietate

Întrebuințări ale uleiului de bergamotă

  • Difuzați în sala de clasă, la lucru sau acasă, atunci când nivelul de stres sau tensiunea sunt mari.
  • Aplicați pe piele în timp ce faceți duș și inhalați adânc, pentru a experimenta aroma lui calmantă, în timp ce vă bucurați de beneficiile sale purificatoare pentru piele.
  • Transformați un ceai obișnuit într-un „Earl Grey”, adăugând bergamotă.
  • Aplicați pe picioare înainte de culcare sau folosiți împreună cu ulei de cocos fracționat, pentru un masaj calmant și relaxant.
  • Adăugați una sau două picături produsului cosmetic preferat pentru sporirea proprietăților de curățare.

Cum se folosește

Uleiul de bergamotă este indicat pentru utilizare aromatică, locală sau internă. Este suficient de delicat pentru a fi folosit nediluat.

  • Difuzare: Folosiți trei sau patru picături în difuzorul dumneavostră preferat.
  • Uz intern: Diluați o picătură în 118 ml de lichid.
  • Uz local: Aplicați una sau două picături pe zona dorită. Deși suficient de delicat pentru a fi folosit nediluat, diluarea cu ulei de transport va ajuta la minimizarea sensibilității cutanate. A se vedea precauțiile suplimentare de mai jos.

Precauții: Posibilă sensibilitate a pielii. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă sunteți însărcinată, alăptați sau sub supravegherea doctorului, consultați-vă medicul. A se evita contactul cu ochii, urechea internă și zonele sensibile. Deoarece uleiul de bergamotă este foarte fotosensibil, evitați aplicarea pe pielea care urmează să fie direct expusă la soare sau raze UV, până la 12 ore după aplicarea produsului.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.