Oregano

Origanum vulgare

Oregano este unul dintre cele mai puternice uleiuri esențiale, fiind folosit timp de secole în medicina tradițională, pentru proprietățile sale de curățare și de stimulare a sistemului imunitar. Hipocrate, tatăl medicinei, a folosit și el oregano ca agent de curățare, dar și pentru susținerea sistemului digestiv și cel respirator.

Principalele componente chimice ale uleiului oregano sunt carvacrolul și timolul, ambele din grupa fenolilor, care conțin proprietăți de purificare și antioxidante.

Uleiul oregano este distilat cu abur din tulpinile și frunzele plantei Origanum vulgare, producând un ulei cu o aromă grea, ierboasă, puternică, verde, camforată, condimentată, iute, care rămâne mult timp. Planta Origanum vulgare este membră a familiei de plante cu flori Lamiaceae (numite și Labiatae sau mentă). Uleiul conține acizi fenolici și flavonoidici, făcând din el un antioxidant deosebit.

Nimeni nu va confunda vreodată oregano cu parfumul; totuși, se folosește ca o componentă de parfum în săpunuri, colonii și parfumuri, mai ales în parfumurile bărbătești. Dar, ceea ce îi lipsește ca parfum, compensează în alte proprietăți importante.

Oregano, pe lângă popularitatea de condiment în mâncăruri, susține digestia sănătoasă. Atunci când este difuzat, oregano se comportă ca un potențiator și egalizator în amestecurile de uleiuri esențiale, putând să ajute la menținerea sănătății funcției respiratorii.

O picătură, luată zilnic, poate potența sănătatea funcției imune; oregano ar trebui luat mai frecvent atunci când amenințările sezoniere sunt mai mari, sau în funcție de nevoie, pentru a spori imunitatea mai departe.

Datorită conținutului bogat de fenol, trebuie să se aibă grijă atunci când este inhalat sau difuzat uleiul oregano; o picătură sau două sunt necesare. În plus, atunci când este aplicat pe piele, oregano trebuie diluat într-un ulei purtător.

Uleiul oregano este certificat de FDA ca fiind GRAS; totuși, este un ulei foarte „fierbinte”, astfel că diluarea într-un ulei purtător este recomandată la ingerare.

Beneficii principale ale uleiului oregano

 • Folosit ca un un agent puternic de curățare și purificare
 • Aduce beneficii care sporesc imunitatea
 • Susține digestia sănătoasă și funcția respiratorie
 • Sursă excelentă de antioxidanți

Utilizări pentru uleiul oregano

 • Ia o picătură zilnic, pentru sporirea imunității, atunci când amenințările sezoniere sunt mari.
 • Frecționează ulei esențial oregano și ulei de cocos fracționat pe tălpi, pentru a ajuta la potențarea sistemului imunitar.
 • Pentru a folosi la baie, diluează 1-3 picături de ulei oregano în gelul de duș sau în șampon, apoi adaugă-l în apa din cadă. Niciodată nu îl adauga direct în apă, deoarece va bălti deasupra apei și poate arde țesuturile sensibile.
 • Pune o picătură, în loc de oregano uscat, în sosul de spaghete, sosul de pizza sau pe friptură.
 • Pune 10 picături într-o sticlă cu pulverizator de 500 ml, cu apă, pentru pulverizarea suprafețelor.
 • Ca agent de curățare, uleiul diluat poate fi folosit pe cârpe pentru a șterge blaturile din bucătărie și din baie.

Mod de folosire

Uleiul oregano a fost creat pentru uz aromatic, local sau în regimul alimentar. Datorită conținutului bogat de fenol, acesta trebuie diluat atunci când este folosit local; iar eu l-aș recomanda și pentru uz intern, de asemenea.

 • Difuzare: Folosește trei până la patru picături în difuzorul tău.
 • Uz intern: Diluează o picătură în 120 ml de lichid. Un lichid mai gras, asemenea laptelui de migdale sau de cânepă ar mai indicat. Nu folosi apă.
 • Uz local: Diluează într-un ulei purtător, apoi aplică pe zona dorită. Vezi mai jos și alte măsuri de precauție.

Prezentare video: https://www.youtube.com/watch?v=uOh4CyEy2hU&feature=youtu.be

Ajutorul esential sistemul digestiv adus de oregano: https://www.doterra.com/US/en/blog/science-research-news-oregano-healthy-intestinal-morphology

Măsuri de precauție:

Posibilă sensibilitate la nivelul pielii. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă ești însărcinată, alăptezi sau ești sub supraveghere medicală, consultă-ți medicul. A se evita contactul cu ochii, urechile interne și zonele sensibile.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.