Rosemary

Rosmarinus officinalis

Rosemary este un arbust peren ale cărui frunze sunt folosite frecvent pentru condimentarea mâncărurilor, precum umpluturilor și fripturii de miel, porc, pui sau curcan. Uleiul rosemary poate fi folosit în mare parte în același mod, dar, pe lângă aplicările culinare, rosemary are multe beneficii pentru sănătate. Susține digestia sănătoasă, ajută la detensionarea mușchilor și articulațiilor dureroase, ajutând și la reducerea tensiunii nervoase și a oboselii.

Apreciat foarte mult de către tămăduitori datorită utilității digestive și pentru detensionarea mușchilor și articulațiilor dureroase, rosemary a fost considerat sacru de către culturile grecești, romane, egiptene și evreiești. Mirosul ierbos și revigorant al rosemary este folosit frecvent în aromaterapie, pentru a ajuta la reducerea tensiunii nervoase și a oboselii.

Uleiul rosemary este distilat cu abur din florile și frunzele plantei Rosmarinus officinalis, emanând un ulei cu o aromă camforată, ierboasă distinctă. Acest cineole de tip chimic este bogat în oxidul 1,8 cineole (până la 55%), cunoscut și sub numele de eucaliptol.

Beneficii principale ale uleiului rosemary

  • Susține sănătatea digestiei
  • Detensionează mușchii și articulațiile dureroase
  • Ajută la reducerea tensiunii nervoase și oboselii

Utilizări ale uleiului rosemary

  • Masează local pe tălpi sau pe stomac, pentru a susține sănătatea digestiei.
  • Difuzează sau aplică local pentru a reduce tensiunea nervoasă și oboseala.
  • Adaugă 1-2 picături de ulei esențial rosemary în prepararea cărnii și a antreurilor favorite.

Mod de folosire

  • Difuzare: Folosește trei până la patru picături în difuzorul ales.
  • Uz intern: Diluează o picătură în 120 ml lichid
  • Uz local: Aplică una până la două picături pe zona dorită. Deși este destul de blând pentru a fi folosit pur, diluarea într-un ulei purtător va ajuta la minimalizarea oricărei sensibilități a pielii. Vezi mai jos și alte măsuri de precauție.

Măsuri de precauție:

Posibilă sensibilitate la nivelul pielii. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă ești însărcinată, alăptezi sau ești sub supraveghere medicală, consultă-ți medicul. A se evita contactul cu ochii, urechile interne și zonele sensibile. A se evita lumina solară sau razele ultraviolete timp de 12 ore de la aplicarea produsului.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More” și “Modern Essential”.