Thyme

Thymus vulgaris

Thyme, familiar celor mai mulți datorită faptului că este folosit pe post de condiment pentru mâncare, produce un ulei esențial care are proprietăți importante de curățare și purificare. Este remarcabil pentru activitatea cu spectru larg în sănătatea pe parcursul iernii.

Thymus vulgaris (cimbrul obișnuit) este o plantă care înflorește din familia Lamiaceae (menta). Este originară în Europa de sud, de la vestul Mediteranei până în sudul Italiei.

Thymus vulgaris este o perenă în general verticală, stufoasă, cu bază lemnoasă, crescută în mod principal ca o plantă ierboasă în grădinile de ierburi. Crescând de la 15 cm spre 30 cm înălțime, și aproape la fel în lățime, tulpinile sale sunt îmbrăcate cu frunze minuscule, de la lineare la eliptice, ascuțite, de culoare gri-verzui, îndoite la capăt în mod distinctiv, cu frunze mici, foarte aromatice, gri-verzui, iar la începutul verii, cu mănunchiuri de culoare mov sau roz ce ies în evidență.

Frunzele plantei Thymus vulgaris sunt folosite în mod frecvent – proaspete sau uscate – pe post de condiment într-o varietate de aplicări culinare, inclusiv supe, tocănițe, sosuri, mâncăruri cu carne și pește.

O plantă despre care se credea că dă curaj celui care o poartă asupra lui, doamnele din Orientul Mijlociu dădeau thyme cavalerilor și războinicilor, înainte ca aceștia să meargă la bătălie. În timpul aceleiași perioade, se punea adesea sub perne pentru a susține un somn liniștit și a alunga coșmarurile. Grecii antici foloseau thyme când făceau baie și îl ardeau ca pe tămâie în templele lor, în timp ce egiptenii o foloseau în ritualurile lor de îmbălsămare.

Uleiul de thyme este distilat cu abur din frunzele plantei Thymus vulgaris, producând un ulei cu un parfum cald, ierbos, floral, pudrat, bogat în compusul chimic numit timol.

Uleiul de thyme, asemenea plantei proaspete sau uscate, este excelent la gătit; însă uleiul produce efecte de curățare și limpezire asupra pielii; totuși, datorită conținutului său bogat de fenol, thyme trebuie să fie diluat mereu cu un ulei purtător, înainte de aplicare.

Uleiul thyme este compus din componente chimice specifice care produc o activitate cu spectru larg în susținerea sănătății pe timpul iernii. Când includem uleiul esențial thyme în mâncare sau când consumăm o picătură până la două pe zi, acesta va susține sistemul imunitar sănătos, atunci când amenințările sezoniere sunt mari.

Beneficii principale ale uleiului thyme

  • Produce efecte de curățare și purificare pentru piele
  • Activitate cu spectru larg în susținerea sănătății pe parcursul iernii

Utilizări ale uleiului thyme

  • Folosește 1-2 picături în mâncărurile cu carne și antreuri, pentru a adăuga o aromă proaspătă de ierburi.
  • Diluează în ulei fracționat de cocos, apoi aplică pe zonele dorite ale pielii, pentru a purifica și a susține o piele sănătoasă.
  • Adaugă 2 picături pe capsulele veggie și ia-le în timpul iernii, pentru un plus al imunității.

Mod de folosire

Uleiul thyme este creat pentru uz aromatic, local sau în regimul alimentar. Totuși, datorită conținutului mare de fenol, trebuie diluat.

  • Difuzare: Folosește trei până la patru picături în difuzorul tău.
  • Uz intern: Diluează o picătură în 120 ml de lichid.
  • Uz local: Diluează o picătură până la două cu un ulei purtător, apoi aplică-l pe zona dorită. Vezi mai jos și alte măsuri de precauție.

Măsuri de precauție:

Posibilă sensibilitate la nivelul pielii. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă ești însărcinată, alăptezi sau ești sub supraveghere medicală, consultă-ți medicul. A se evita contactul cu ochii, urechile interne și zonele sensibile.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More”.