Vetiver

(Vetiveria zizanoides)

Uleiul Vetiver este iubit pentru aroma sa bogată, exotică și complexă. Folosit în mod extins în parfumuri, ca o notă de bază și fixatoare, parfumul lemnos, de pământ, al vetiver completează multe alte uleiuri esențiale. Vetiver are și multe alte utilizări terapeutice, inclusiv susținerea circulației sănătoase, calmarea, pregătirea emoțiilor și îmbunătățirea sistemului imunitar.

Vetiveria zizanoides, membru din familia ierbii (Gramineae). Este crescut pentru multe motive. Spre deosebire de alte ierburi, sistemul rădăcinilor plantei de Vetiveria zizanoides crește foarte adânc în jos, făcând-o ideală pentru a ajuta eroziunea și aducând stabilitate solului.

Uleiul Vetiver este extras printr-un proces numit hidro difuzie a rădăcinilor plantei Vetiveria zizanoides, producând un ulei cu o aromă dulce, lemnoasă, de caramel, afumată, bogată în compuși chimici din clasa terpenelor.

Hidro difuzia este un tip de distilare cu abur, variind față de alte metode de distilare cu abur prin modul în care aburul este introdus în distilator.

Dacă luăm în considerare ce credem noi în mod normal despre distilarea cu abur, aburul este introdus de dedesubtul materialului botanic, cu amestecul de abur care conține ulei ridicându-se și condensând în jos prin tubulatura în vasul de colectare.

Totuși, cu hidro difuzia, materialul botanic este ținut în loc printr-un grătar, iar aburul este alimentat de sus, înspre materialul botanic, cu condensarea amestecului de abur care conține ulei și care are loc dedesubt. Marele avantaj al acestei metode este că se folosește mai puțin abur, timpul de procesare este mai scurt și producția de ulei este mai mare.

Uleiul vetiver are o aromă bogată, exotică și complexă. Datorită efectului său calmant, pregătitor al sentimentelor și abilității sale de a susține circulația sănătoasă, vetiver este un ulei ideal pentru a fi folosit în terapia masajului. Poate fi frecționat pe picioare înainte de culcare pentru a produce un somn odihnitor.

Atunci când este folosit intern, vetiver se comportă ca un tonic general pentru sistemele trupului, susținând imunitatea și sănătatea în general.

Beneficii principale ale uleiului vetiver

  • Susține circulația sănătoasă
  • Efect calmant, pregătitor asupra sentimentelor
  • Proprietăți care îmbunătățesc imunitatea

Utilizări ale uleiului vetiver

  • Adaugă 1-2 picături la ceai sau la băuturile fierbinți, în timpul iernii, pentru susținerea imunității.
  • Folosește-l ca ulei de masaj, pentru promovarea circulației și calmarea emoțiilor.
  • Fă o baie caldă cu câteva picături din uleiul esențial vetiver datorită efectului de calmare și pregătire a sentimentelor.
  • Difuzează cu lavender, Serenity și Balance, pentru calmarea emoțiilor și pentru a te simți mai stabil.

Un sfat despre folosirea uleiului vetiver: Poți folosi o scobitoare pentru a ajuta la scoaterea cantității dorite din sticlă, dacă vetiver este prea vâscos pentru a curge din sticlă. În acest mod, nu trebuie să te frustrezi că nu iese mult ulei din sticlă. Un pic de vetiver durează mult.

Mod de folosire

Uleiul vetiver a fost creat cu scop aromatic, local și pentru a fi folosit în regimul alimentar. Este destul de blând pentru a fi folosit pur.

  • Difuzare: Folosește trei până la patru picături în difuzorul ales.
  • Uz intern: Diluează o picătură în 120 de ml de lichid.
  • Uz local: Aplică una până la două picături pe zona dorită. Deși este destul de blând pentru a fi folosit pur, diluarea într-un ulei purtător va ajuta la minimalizarea oricărei sensibilități a pielii. Vezi mai jos și alte măsuri de precauție.

 

Măsuri de precauție:

Posibilă sensibilitate la nivelul pielii. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Dacă ești însărcinată, alăptezi sau ești sub supraveghere medicală, consultă-ți medicul. A se evita contactul cu ochii, urechile interne și zonele sensibile.

Aceste informații reprezintă o compilație de sugestii făcute de cei care au folosit uleiuri esențiale. Este un text cu caracter informativ din experiențe personale și trebuie tratată ca atare. Dacă aveți probleme medicale grave, consultați-vă doctorul. Sursa articolului “Essential Oils and More” si “Modern Essential”.